Utrikes

Observatörer flyr talibaner

UTRIKES

Kabul. Efter två talibanattacker mot valkontor i Kabul i veckan och flera attentat mot utlänningar flyr västerlänningar från den afghanska huvudstaden.

Därmed är den internationella kontrollen av lördagens presidentval i fara.

Det underminerar också Natos och Västs planer för Afghanistan då valet var tänkt att spela en avgörande roll för ett nytt Afghanistan, som kan stå på egna ben.

– Valet blir antagligen helt likt valet 2009 då det förekom omfattande valfusk, säger Afghanistan-experten Thomas Ruttig till Politiken.

Vid valet 2009 fanns 1 200 internationella valobservatörer. Den här gången var det meningen att de skulle vara 200, men många har lämnat landet antingen i förtid eller permanent, säger han.

Ruttig fruktar därför att det kommer att bli svårt att genomföra ett trovärdigt presidentval. Inte bara på grund av brist på internationella observatörer. Det finns också för många röstkort i omlopp - minst 20 miljoner till en väljarkår på 12 miljoner, vilket gör fusk mer sannolikt.

Inga utlänningar finns i valkommissionen. I stället har president Hamid Karzai besatt posterna med ofta oprövade, men lojala tjänstemän.

Afghanska säkerhetsstyrkor har tagit hand om över 22 ton sprängmedel, tillräckligt för att tillverka hundratals bomber, enligt Reuters.

– Upptäckten kommer att förhindra hundratals bombattacker och borde ha en betydande påverkan på det allmänna säkerhetsläget under valen, säger Sediq Sidiqqi, talesman för inrikesdepartementet.

Sprängämnena hittades i en källare i den relativt fredliga nordliga provinsen Takhar, där talibanerna vunnit mark på senare år. Talibanerna har förklarat krig mot valet, som man kallar en bluff, iscensatt av väst.

TT-Ritzau

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes