Agitator med al-Qaida-band mördad

Nariobi. En muslimsk agitator känd som Makaburi har blivit mördad i Kenya. Makaburi - Abubaker Shariff Ahmed - sköts ihjäl i hamnstaden Mombasa.

Medarbetare till flera nyhetsmedier såg den blodiga kroppen, och kenyansk polis bekräftade att mannen avlidit av sina skador.

Makaburi luftade öppet sympatier för terrornätverket al-Qaida. Han ska också ha stått på FN:s sanktionslista, anklagad för att värva stridande till Somalia.

Efter terrordådet mot en stor galleria i Nairobi i september, som krävde 67 liv, rapporterades Makaburi ha hyllat den grupp självmordsterrorister som begick attentatet.

Ingen har gripits för mordet på tisdagen. Makaburi är den tredje muslimske ledare som mördas i Mombasa sedan 2012.

Efter en bombattack i huvudstaden Nairobi i måndags har polisen gripit över 650 misstänkta. Sex personer dog när tre sprängladdningar detonerade i den huvudsakligen somaliska, och mycket tätbefolkade, stadsdelen Eastleigh.

Det är vanligt att kenyansk polis tar in stora grupper människor för förhör vid attacker av det här slaget.

Ingen har tagit på sig ansvar för det dådet heller, men Kenya har skakats av flera attacker efter det att landet sände trupp till södra Somalia 2011 för att bekämpa islamistgerillan al-Shabaab.

TT-Reuters-AFP

Publisert: