Utrikes

Sömnigt val i Algeriet

UTRIKES

Stockholm. Valet i Algeriet gick lugnt till. Med 260 000 poliser på plats vid valurnorna och med utgången klar från början.

Med stöd från militären har det aldrig varit tal om att någon annan än den sittande presidenten Abdelaziz Bouteflika skulle vinna i presidentvalet och därmed påbörja sin fjärde mandatperiod. Det är bakom kulisserna som den verkliga striden pågår, mellan de militärer som stöttar Bouteflika och de som stödjer säkerhetstjänstens chef Mohammad Mediene. Men det är inget som läcker ut. På ytan har de 23 miljoner röstberättigade sex olika kandidater att välja mellan och den 77-årige sittande presidenten tippas som vinnare. Den enda seriösa utmanaren är den tidigare premiärministern Ali Benflis. Vid lunchtid dök presidenten upp i en av vallokalerna i en rullstol för att lägga sin röst.

Oppositionen har uppmanat till bojkott av valet och hävdar att det kommer att förekomma valfusk.

De största tidningarna i Algeriet levererade på torsdagsmorgonen trötta kommentarer kring valet. Al-Watan skrev att valet saknade all trovärdighet: "Det handlar bara om att ridån ska falla i kväll över ett politiskt drama, med dålig smak." Liberté, en annan dagstidning, skrev "det verkliga manövrerandet kommer att starta efter den 17:e, eftersom inget står på spel på riktigt i valet". Det återger den franska tidningen Libération.

Algeriet är en allierad till USA:s säkerhetspolitik och levererar en femtedel av Europas gas. Amnesty varnade inför valet att landet begår kränkningar av de mänskliga rättigheterna, systematiskt.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes