Få klara tecken på rysk inblandning

Stockholm. Uniformer, vapen och taktiskt tillvägagångssätt kan avslöja mycket om vad de proryska styrkorna i östra Ukraina är för några. Sannolikt är det ännu inte frågan om ryska reguljära förband, enligt bilder som svensk underrättelseexpert analyserat.

– Jag tycker mig se militära amatörer. Vilket inte var fallet på Krim, säger Jörgen Elfving, tidigare överstelöjtnant och chef för Arméns underrättelseskola.

Han pekar på att de proryska styrkorna i östra Ukraina i stort saknar enhetliga uniformer. Det bär olika rockar, huvudbonader och maskering. På Krim bar styrkorna samma typ av uniformer av ryskt snitt.

Merparten av soldaterna där var unga, mellan 20 och 30 år, med få undantag. Nu i östra Ukraina är åldersspridningen stor, och många av de beväpnade männen är äldre.

Vapnen är i regel automatkarbiner av klassisk rysk modell.

– Det säger ingenting. Det vi ser på bilderna är Kalasjnikovs, ett av världens mest spridda vapen som utgör standardbeväpning såväl i den ryska som den ukrainska försvarsmakten.

Ett undantag sticker dock ut: Den styrka som stormade polisstationen i Kramatorsk i lördags.

– Det som skiljer är uniformeringen, som är likformig. Sedan ser man att de som agerade där har ett professionellt uppträdande som inte varit fallet vid de andra stormningarna.

TT

Publisert: