Oroligt i östra Ukraina

Stockholm. Ett 50-tal demonstranter bröt i eftermiddags igenom en polisspärr i den östukrainska staden Donetsk, stormade den största statliga byggnaden i staden och hissade den ryska flaggan. Även i Charkiv har nu en regeringsbyggnad blivit stormad.

Stormningen genomfördes under stridsropet "Donetsk är en rysk stad". Utländska medier rapporterade att de omkring 500 poliserna på torget inte ingrep mot aktivisterna.

Det var en utbrytargrupp ur en större grupp på 2 000 demonstranter som samlats på stadens största torg, enligt nyhetsbyrån AFP.

Nu i kväll kommer uppgifter om att även ett tiotal proryska demonstranter i staden Charkiv i östra Ukraina har tagit sig förbi polisens avspärrningar och stormat en regional regeringsbyggnad i staden, där de hissat den ryska flaggan. Polisen ska inte med våld ha försökt stoppa demonstranterna från att ta sig in i byggnaden, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Miljonstaden Donetsk är en av östra Ukrainas viktigaste industricentra. Donetsk är också den störtade och landsflyktige förre presidenten Viktor Janukovytj hemstad. Varje söndag har ett slags proryska massmöten hållits på torget, med krav på en folkomröstning kring vart östra Ukraina ska höra. Parollerna har varit "ge oss en folkomröstning" och "Nato go home".

Reuters rapporterade att en folkmassa också stormat säkerhetspolisens lokalkontor i den närbelägna staden Lugansk.

Kvarlevorna efter en ukrainsk högerextremistisk aktivist och journalist har påträffats i en skog 12 mil sydost om Kiev. Vasyl Sergijenko hade enligt ett uttalande från partiet Svoboda förts bort i fredags. Enligt Svoboda hade kroppen omfattande spår efter misshandel och tortyr. Åklagarmyndigheten har bekräftat fyndet och att en brottsutredning pågår.

TT

Publisert: