Piloten delgiven misstanke om brott

Publicerad 2012-03-29

Las Vegas. Den 49-årige flygkaptenen vars beteende tvingade andrepiloten att avbryta en flygning från New York till Las Vegas i förtid, är misstänkt för att ha hindrat besättningens arbete ombord.

Kaptenens förvirrade och våldsamma agerande fick på tisdagen andrepiloten att låsa in sig i cockpit och ta ned planet i Amarillo i Texas.

Under tiden låg kaptenen på golvet, nedbrottad av ett antal manliga passagerare.

Brottsrubriceringen är densamma som används mot passagerare som uppträder störande eller bryter mot bestämmelser ombord. Det kan ge upp till 20 års fängelse.

Problemen började strax efter det att Jetblues plan lyft från New York.

Kaptenen sade till sin andrepilot att ingenting spelade någon roll och att de inte skulle till Las Vegas. Han började skruva på planets instrument och skrek till trafikkontollen att den förde för mycket oväsen.

Sedan stängde han av planets radiosändare och dämpade monitorerna innan han, enligt andrepiloten, började predika.

Piloten lyckades övertala kaptenen att gå till toaletten och skölja av sig i ansiktet och passade då på att låsa in sig i cockpit.

När kaptenen upptäckte det blev han rasande och rusade igenom planet. Han försökte ta sig ut genom en nödutgång och skrek, enligt vittnena, om Gud, Irak, bomber och terrorism.

De passagerare som till slut stoppade hans framfart höll fast honom tills planet landade med sina 135 passagerare i Texas en halv timme senare.

TT-AFP