Främlingshat bakom tysk knivattack

Publicerad:
Uppdaterad:

Tyskland. Henriette Reker som kandiderar till borgmästarposten i den tyska staden Köln har attackerats av en knivbeväpnad man. Enligt polisen säger gärningsmannen att han styrdes av "främlingshat".

48-åriga Reker attackerades med en 40 centimeter lång kniv av en man som enligt polisen är 44 år. Reker skadades svårt i nacke och hals med skador på luftrören.

Gärningsmannen knivhögg också tre personer som försökte komma till undsättning. Tillståndet för dem var under kontroll.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel reagerade skarpt på dådet som utfördes på lördagsförmiddagen och sade att hon var "chockad", enligt AFP.

Agerade ensam

I ett första förhör sade gärningsmannen att han styrts av "främlingshat".

– I förhöret sade han att främlingshat fick honom att utföra dådet, säger kriminalpolisens chef Norbert Wagner på en presskonferens.

– Vår utredning visar hittills att han troligen agerade på egen hand, säger Wagner och konstaterar att gärningsmannens attack var "målinriktad och noga övervägd".

Reker kandiderar som oberoende men stöds av Merkels parti CDU, Fria demokraterna och miljöpartiet De gröna. Hon anses vara en av de ledande kandidaterna i söndagens borgmästarval. Reker har själv varit aktiv för att hjälpa flyktingar att få någonstans att bo i Köln.

Tillståndet för Rekers var allvarligt men stabilt på lördagseftermiddagen, enligt den regionale polischefen Wolfgang Albers.

– Hon är ännu inte på den säkra sidan, lade Albers till.

Tysk flyktingmottagning

Polischef Albers konstaterar att det handlar om en "politisk gärning" och kopplar mordförsöket till de rasistiska strömningar som Tysklands flyktingmottagning har väckt.

Även inrikesministern i förbundslandet Nordrhein-Westfalen i västra Tyskland, där Köln ligger, hävdar att attacken är politiskt motiverat.

– De första tecknen efter dådet talar för att det är politiskt, säger förbundsstatens inrikesminister, socialdemokraten Ralf Häger, enligt tidningen Der Spiegel.

TT

Publicerad: