IS tar på sig blodbad i Beirut

UTRIKES

Libanon. Islamiska staten (IS) tar i ett uttalande på sig ansvaret för den blodiga självmordsattacken i den libanesiska huvudstaden Beirut.

Dödssiffran har stigit under hela torsdagskvällen. Minst 41 personer uppges vara döda. 200 har skadats, för flera av dem är tillståndet kritiskt, säger hälsominister Wael Abou Faour som på kvällen besökte attentatsplatsen.

Attentatet skedde i det Hizbollah-kontrollerade området Bourj al-Barajneh där förödelsen på attentatsplatsen är stor. Enligt uttalandet från Islamiska staten på Twitter exploderade först en bomb på en motorcykel, sedan utlöste en självmordsbombare ett bälte med sprängmedel. Uttalandet kunde inte bekräftas av oberoende källor.

Röda av blod

Gatorna färgades röda av blod och polisen försökte spärra av området, rapporterar AFP:s reporter på plats. Kroppar låg kvar inne i några affärer. Enligt säkerhetskällor skedde explosionerna nästan samtidigt under en tid då mycket folk var i rörelse.

Ett vittne beskrev ljudet från den andra explosionen som "världens slut".

Uppgifterna går isär om hur många attentatsmän som var inblandade. Libanons armé säger att attentatet utfördes av två självmordsbombare och att en tredje självmordbombare dödades av en av explosionerna efter att han misslyckades att utlösa sin bomb. Mannens kropp har hittats.

Den shiamuslimska rörelsen Hizbollah kallade attentatet "ett brott" och lovade att bekämpa IS.

– Kampen mot terroristerna kommer att fortsätta och det blir ett långt krig mellan oss, sade Hussein Khalil, en medarbetare till Hizbollahledaren Hassan Nasrallah.

Kriget i Syrien

Attacken är den första på mer än ett år i ett område kontrollerat av Hizbollah, som deltar i kriget i Syrien på president Bashar al-Assads sida och bekämpar IS. De är också den blodigaste sedan rörelsen gick med i kriget 2013.

Premiärminister Tammam Salam meddelade att man utlyst en nationell sorgedag på fredagen.

TT-Reuters-AFP