Falsk robotvarning satte skräck i Hawaii

Publicerad:

USA. En varning om ett robotangrepp skickades ut till invånare på Hawaii i USA i form av ett meddelande via telefon. Men varningen gick ut av misstag - för att en anställd tryckte på fel knapp.

Varningen som skickades ut vid klockan åtta på morgonen lokal tid löd: "Sök omedelbart skydd. Det här är inte en övning."

Den inleddes med att en ballistisk robot hotade ön och att roboten kunde slå ned i havet eller på land inom några minuter. Människor som fick varningen uppmanades att stanna inomhus, ta skydd och hålla sig borta från fönster. Ett meddelande gick även ut i tv och radio, skriver amerikanska medier.

Dröjde en kvart

På sociala medier uttryckte många människor sin rädsla och spred skärmdumpar av meddelandet. USA:s militär säger att inget robothot har upptäckts och att meddelandet gick ut felaktigt.

Hawaiis katastrofmyndighet EMA twittrade ut "INGET robothot mot Hawaii".

Det tog myndigheterna ungefär 15 minuter att gå ut med detta, och 40 minuter att skicka ett nytt telefonmeddelande till invånarna om att det första var ett falsklarm.

"Oacceptabelt"

Den amerikanska senatorn från Hawaii, Brian Schatz, säger att utskicket berodde på den mänskliga faktorn och att de ansvariga bör ställas till svars. Delstatens guvernör säger att det helt enkelt handlar om att någon tryckte på fel knapp.

"Det som hände i dag är helt oacceptabelt. Hela delstaten blev vettskrämd", skriver Brian Schatz på Twitter.

USA:s president Donald Trump har informerats om felutskicket.

Den senaste tiden har spänningarna mellan USA och Nordkorea ökat, efter att Nordkorea vid upprepade tillfällen skjutit upp ballistiska robotar. Hawaii har sedan den 1 december 2017 återupptagit tester av en signal på ön som varnar för kärnvapenattacker. Den ljuder första arbetsdagen varje månad, skriver Honolulu Star-Advertiser.

TT

Publicerad: