Facebook lanserar "munkavleknapp"

UTRIKES

USA. Less på en väns tröttsamma statusuppdateringar på Facebook? Då kan du inom kort bli bönhörd då sociala mediejätten inom kort lanserar en "munkavleknapp". Verktyget låter dig slippa en vän, en grupp eller en sida under trettio dagar då deras uppdateringar rensas tillfälligt från ditt nyhetsflöde.

Bakom beslutet verkar det dock vila en smula självkritik. Facebook resonerar i ett blogginlägg om vad vårt beteende på sociala medier egentligen får för konsekvenser.

"Vi vet att människor är oroade över hur tekniken påverkar vår koncentration och våra relationer, likväl hur det påverkar våra barn i det långa loppet", skriver Facebooks forskningschef David Ginsberg och forskaren Moira Burke.

Facebook är förstås intresserade av frågan och är uppriktigt intresserade av att ta reda på mer. Forskarna arbetar nu med att Facebook ska handla mer om sociala interaktioner och mindre av att slösa bort tid. Förhoppningen med det nya verktyget är att ge användare mer kontroll över vad de ser, vilket ska leda till en mer positiv upplevelse, hoppas företaget.

TT