Klart för ny regering i Österrike

UTRIKES

Österrike. Österrikes konservativa parti ÖVP har nått en överenskommelse med högerpopulistiska FPÖ om att bilda en koalitionsregering. Detaljerna ska presenteras på lördagen.

– Jag kan informera er om att det finns en turkos-blå uppgörelse, säger ÖVP:s ledare Sebastian Kurz, två månader efter nyvalet som stärkte högern.

Efter ÖVP:s valseger är han den självskrivne kanslern och rekordung regeringschef, med sina 31 år. FPÖ:s partiledare Heinz-Christian Strache säger att alla detaljer i uppgörelsen ska presenteras under lördagen, då landets president Alexander Van der Bellen har bjudit in de båda partiernas ledare till ett möte.

Beskedet innebär att FPÖ återkommer i regeringsställning efter mer än tio år i opposition. Senast partiet kom in i regeringen 2000 införde andra EU-regeringar kortlivade sanktioner mot Österrike i protest. Reaktionerna i dag väntas bli mer återhållsamma.

Sedan Sebastian Kurz meddelat efter segern i valet den 15 oktober att han planerade att bilda regering med FPÖ har tuffa förhandlingarna pågått.

Det har läckt uppgifter om att Heinz-Christian Strache förutom att han blir vicekansler också kan få ansvara för ett nytt departement, kallat Heimatschutz, "hemlandsskydd". Exakt vad det ska ägna sig åt är oklart, men det handlar om försvarsfrågor i någon form.

TT-Reuters