"Slut på fredsprocessen som vi känner den"

Israel/Palestina-konflikten. USA uppges vara på väg att flytta sin ambassad i Israel.

Det skulle kunna rubba fredsprocessen helt och hållet, enligt Mellanösternforskaren Björn Brenner.

– Det kommer att samla hela den muslimska världen, framför allt alla sidor inom Palestina, mot Israel och USA.

Både den palestinske ledaren Mahmud Abbas och Jordaniens kungahus säger att USA:s president Donald Trump har ringt upp och gett besked: Ambassaden i Israel ska flyttas från Tel Aviv till Jerusalem.

Faktum är att USA beslutade om en flytt redan 1995, men i 22 år har ledningen skrivit under särskilda undantag.

– Så känsligt är det, säger Björn Brenner, Mellanösternforskare vid Försvarshögskolan, till TT.

USA:s roll förändras

Jerusalem är en helig stad för judar och muslimer och Israel och Palestina gör båda anspråk på den som huvudstad. Israel menar att de kontrollerar staden, men internationellt erkänns FN:s beslut om en delad stad.

En flytt av ambassaden skulle signalera att USA ser Jerusalem som Israels huvudstad.

– Det kommer dels att innebära ett slut på fredsprocessen som vi känner den i dag, säger Björn Brenner.

– Men det kommer också att innebära att USA:s roll i regionen förändras, att det uppfattas som att det inte längre går att lita på dem.

Trump lovade

Jordanien har slagit vakt om muslimers tillgång till al Aqsa-moskén i Jerusalem. För Saudiarabien är det också en prestigeladdad fråga. Bägge länderna kan nu känna sig förnedrade, enligt Brenner.

Men Donald Trump lovade redan under sin valrörelse att flytta ambassaden. Till en början skrev han under nya undantag, det senaste hoppade han över, vilket innebär att frågan landar i kongressen.

– Han har satts under hård press på hemmaplan, från de proisraeliska och evangelistiska lobbyerna. Nu klarar han inte längre att skjuta det framför sig, säger Björn Brenner.

Palestinsk enighet

På den palestinska sidan står fraktionerna Fatah och Hamas enade mot ett eventuellt flyttbeslut.

– På kort sikt, de närmaste dagarna, blir det demonstrationer och oroligheter, eventuellt våldsamheter. Inte bara i Jerusalem utan på fler ställen i Mellanöstern, spår Björn Brenner.

TT: Och på längre sikt?

– Ingen ledare, vare sig i Israel eller i Palestina, skulle gå med på något annat än att deras huvudstad heter Jerusalem. Utan Jerusalem är det slut på statsbildningsförsöken.

TT

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN