Ja till dna från tre föräldrar

UTRIKES

Storbritannien. Storbritannien blir av allt att döma först med att legalisera en ny IVF-metod med dna från tre föräldrar. Metoden är mycket omstridd.

Det brittiska parlamentet sade i februari ja till metoden. Nu har det sista hindret för klinisk användning undanröjts sedan tillståndsmyndigheten HEFA sagt ja.

En klinik i Newcastle, som utvecklat den avancerade formen av provrörsbefruktning, väntas blir först att erbjuda behandlingen och har redan vädjat om äggdonationer, rapporterar BBC.

Kliniken hoppas kunna genomföra den första IVF-behandlingen i mars eller april. Metoden går ut på att använda dna från en man och två kvinnor. Kvinnor som bär anlag för så kallad mitokondriell sjukdom kan på det sättet föda barn utan att riskera att sjukdomsanlagen förs vidare.

Vissa sjukdomar som ärvs genom mitokondrie-dna kan skada viktiga organ och leda till dålig syn, diabetes eller att musklerna förtvinar. Runt 125 barn föds per år i Storbritannien med den typen av mutation.

I september blev det känt att ett barn med dna från tre föräldrar hade fötts i Mexiko fem månader tidigare. Mamman till den amerikanske pojken bar på en genetisk sjukdom, men befruktningen ägde rum i Mexiko där det inte finns något förbud mot metoden.

En del experter anser att riskerna för mor och barn ännu inte är tillräckligt utredda. Andra kritiker varnar för att godkännandet ska bana väg för genmodifierade "designade barn".

TT-Reuters