FBI: Så hackade Ryssland Demokraterna

UTRIKES

USA/Ryssland. FBI pekar ut Ryssland som ansvarigt för flera hackerattacker mot bland annat Demokratiska partiet i en ny rapport. Attackerna kan ha påverkat det amerikanska presidentvalet.

Den amerikanska federala polisen FBI anklagar ryska underrättelsetjänsten FSB för att under två år hackat sig in i amerikanska databaser, i en 13 sidor lång rapport som skrivits tillsammans med inrikessäkerhetstjänsten.

Även om Ryssland också tidigare har pekats ut, är det här den mest omfattande rapporten med detaljerade tekniska beskrivningar om hur attackerna gått till.

Enligt rapporten skickade FSB ut omkring 1 000 mejl innehållande en skadlig länk med början i mitten av 2015.

Demokratiska partiet tillhörde de drabbade, och var återigen infiltrerat i år av en annan rysk underrättelsetjänst, GRU, enligt FBI.

Hackarna ska ha fått tillgång till och stulit känslig information, inklusive interna mejl, som troligtvis ledde till läckor. Under den amerikanska valkampanjen kom en stadig ström av läckta dokument från Demokraterna.

Rapporten släpptes samma dag som president Barack Obama meddelade att 35 ryska diplomater utvisas. Ryssland har hela tiden nekat till alla anklagelser om inblandning.

TT-Reuters