Julfirarna tänker inte vika sig för hatet

UTRIKES

Berlindådet. På onsdagen slog Berlins julmarknader åter upp portarna efter att ha hållit stängt dagen efter lastbilsattacken på Breitscheidplatz. Säkerheten är förhöjd, men tillströmningen av folk är som den brukar och de flesta besökare säger att de inte tänker låta hatet styra.

Mellan bodarna på Gendarmenmarkts julmarknad - kanske Berlins mest kända - luktar det bratwurst, racletteost och brända mandlar.

Aptiten på korv och godsaker tycks ha en starkare inverkan på berlinarna än rädslan för nya våldsdåd. Försäljarna och knallarna säger alla samma sak till TT:s utsände - antalet besökare är ungefär som det brukar vara.

Glühwein och cigg

Vid ett bord står Florian och Simona Dust med varsin kopp glühwein i handen och tar en cigg. De är båda tyskar, men har bott i Spanien i över 20 år. Nu är de i Berlin för att hälsa på Florians syster.

– Jag känner mig säker, säger Florian och tar ett bloss. Men det är klart att det är fruktansvärt att sådana här saker händer, inte minst så här i juletid.

– Ja, det är blandade känslor. Det är ju hemskt, men man kan hur som helst inte göra något, säger Simona.

Samma inställning har britterna Laura Klein och Reiss Vanner, som till vardags bor i Essex. De förkortade visserligen sin Berlinvistelse med några nätter när de fick höra att attentatsmannen fortfarande är på fri fot, men har ändå bestämt sig för att göra det bästa av situationen.

– Nu ska vi gå på så många julmarknader som möjligt, säger Reiss. Givetvis har man det som hänt i bakhuvudet, men jag tänker inte låta det förstöra vår resa.

Väcker otäcka minnen

Belgarna Christian Meurrens och Ifile Diane känner sig relativt trygga i Berlin. De är snarare oroliga över fler attacker på hemmaplan. Måndagens attentat väckte minnen från terrordåden i Bryssel i våras.

– Jag känner mig inte så rädd här, man är mer bekymrad över läget globalt, säger Christian. Man stannar upp när något sådant här händer. Men vi måste fortsätta att leva normalt. Det är vad jag gör i alla fall.

Även i skuggan av skyskraporna på Potsdamer Platz pågår en marknad. Här hörs mest engelska bland besökarna, som i många fall är brittiska turister. Nicole Grell säljer rösti till hungriga julfirare. Hon är inte fullt så obrydd som många av gästerna.

– Jag är rädd. För att det ska hända här på Potsdamer Platz, eller på Alexanderplatz. Ärligt talat, polisen kan ändå inte göra något om en lastbil kommer farande här, säger hon och tittar ut över torget.

Berlin, TT:s utsände