Utrikes

Stopp för lopp retar opp

UTRIKES

Danmark. Broarna binder ihop Danmark - men delar opinionen. Debatten är hätsk sedan regeringen satt stopp för fortsatta idrottsarrangemang på Storabält-bron.

Transportminister Ole Birk Olesen har meddelat att årets Broløbet Storebælt, ett löpararrangemang då ena sidan av bron stängs för biltrafik, blir det sista. Dylika evenemang till fots och för cyklister utgör för stora störningar för motortrafiken, heter det.

Loppet har hållits var tredje år, och äger rum i september.

Billobby-organisationen FDM applåderar, och hoppas att stoppet gäller alla dylika trafikartärer.

– Bilisterna har inte så många andra möjligheter mellan Själland och Fyn än Storabält-bron, säger Dennis Lange, jurist på FDM.

– Motionslopp kan väl hållas på alla möjliga andra ställen.

Lopparrangören, föreningen Broløbet Storebælt, är däremot förundrad, och manar ministern att tänka ett varv till.

– Det bör vara möjligt att en gång var tredje år hålla Danmarks kanske mest unika löparbegivenhet, säger ordföranden Per Hansen.

Hansen betonar att bilisterna ju kan använda bron hela tiden, även om de under loppet får samsas i färre filer.

Även på Öresundsbron har det hållits liknande evenemang, men det beskrivs på oresundsbron.com som engångsföreteelser. I samband med öppnandet sommaren 2000 cyklade, gick och sprang 80 000 människor mellan Danmark och Sverige under "Öppen bro". Och tio år senare, i juni 2010, deltog tiotusentals löpare i Broloppet över förbindelsen.

TT-Ritzau

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes