Ja till homoäktenskap i Österrike

UTRIKES

Österrike. Hbtq-organisationer i Wien jublar sedan Österrikes författningsdomstol slagit fast att samkönade par ska få rätt att gifta sig. Landet sällar sig därmed till en skara på cirka 25 länder i världen med könsneutrala äktenskap.

Gaypar i Österrike ska kunna gifta sig senast från och med 2019, enligt beslutet. I utslaget slås fast att nuvarande lagar, som förbjuder samkönade äktenskap, är diskriminerande.

Samkönade par har kunnat registrera partnerskap i landet sedan 2010, men inte ingå äktenskap.

Kan göras tidigare

Författningsdomstolen fattade sitt beslut efter en klagan från två kvinnor som myndigheterna i Wien vägrat ge tillstånd att gifta sig. I beslutet konstateras att man inte kan ha kvar systemet med äktenskap och registrerat partnerskap utan att diskriminera samkönade par.

Enligt utslaget ska de regler som förhindrar samkönade äktenskap lyftas senast i slutet av 2018, om inte myndigheterna väljer att göra det tidigare. Dessutom ska både homosexuella och heterosexuella par nu ges möjlighet att registrera partnerskap.

– Vi är mycket lyckliga, säger den lokala hbtq-organisationen HOSI:s ledare Christian Hoegl till nyhetsbyrån Reuters.

– Vi vill ta tillfället i akt och mana till en grundläggande äktenskapsreform.

Politiskt motstånd

Det kristdemokratiska partiet ÖVP, vars ledare Sebastian Kurz blev den stora segraren i det österrikiska parlamentsvalet i oktober, är emot samkönade äktenskap. Det är även högerpopulistsiska och främlingsfientliga FPÖ, med vilka Kurz föhandlar för att få till en koalitionsregering.

Bland de länder som har legaliserat samkönade äktenskap finns blnad annar Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Nederländerna och USA. I Sverige blev det fritt fram för samkönade par att gifta sig den 1 maj 2009.

TT