"Venezuelakrisen en skam för mänskligheten"

Venezuela. USA:s president Donald Trump kallar situationen i Venezuela för en "skam för mänskligheten".

Samtidigt har USA:s finansdepartement utfärdat sanktioner mot åtta domare i Venezuelas högsta domstol.

Trump säger att den politiska krisen i Venezuela möjligen är den värsta i sitt slag på årtionden.

– Vi har inte riktigt sett ett sådant här problem ... på årtionden när det gäller den typ av våld som vi bevittnar, säger Trump på en presskonferens tillsammans med Colombias president Juan Manuel Santos, som är på besök i Washington.

– Vi kommer att arbeta tillsammans för att göra det som är nödvändigt för att hjälpa till med att fixa det. Det är verkligen en skam för mänskligheten, säger Trump.

USA utfärdar sanktioner

Strax efter presskonferensen meddelade det amerikanska finansdepartementet att sanktioner utfärdats mot åtta domare i Venezuelas högsta domstol. USA anklagar dem för att undergräva parlaments makt till stöd för en korrupt regering. Parlamentet i det djupt splittrade landet domineras av oppositionen.

De åtta domarna ska ha tagit flera beslut under det gångna året som har gjort att nationalförsamlingen fått mindre makt. Bland annat har domarna "tillåtit regeringen att styra genom nöddekret och därigenom begränsa rättigheterna och motverka det venezuelanska folkets vilja", enligt finansdepartementet.

Venezuelas utrikesminister Delcy Rodríguez fördömer USA:s agerande.

"Det är skandalöst och oacceptabelt av USA att införa sanktioner mot en suverän och oberoende nation i strid med venezuelansk och internationell lag", skriver hon på Twitter.

President Nicolás Maduro framträdde i den statliga tv-kanalen och talade i nästan två timmar, efter uppgifterna om sanktionerna, men sade ingenting om finansdepartementets beslut.

Trumps kommentarer kom en dag efter det att Venezuelas regering meddelat att den skickat en säkerhetsstyrka på 2 000 man och en specialstyrka på 600 man till delstaten Tachira som gränsar till Colombia. Det är ett försök att stävja det våld som har rasat i landet de senaste sex veckorna och krävt 44 människors liv.

Trots sina stora oljereserver befinner sig Venezuela i en djup ekonomisk kris. Oppositionen skyller krisen på regeringen med Maduro i spetsen. Maduro skyller i sin tur krisen på sabotage från den "borgerliga" oppositionen, som han säger stöds av USA.

Skötts otroligt dåligt

– När man tittar på de oljereserver som de har, när man tittar på den potentiella rikedom som Venezuela har, måste man undra varför det händer. Hur är det möjligt? säger Trump.

– Det har skötts otroligt dåligt under lång tid. Förhoppningsvis kommer det att förändras och de kan använda dessa tillgångar för landets bästa och ta hand om sitt folk, säger han.

Sanktionerna som nu riktas mot de åtta domarna ger en tydlig signal om att USA stöder de hundratusentals regimkritiska demonstranterna.

Beslutet innebär att alla eventuella tillgångar som domarna har kopplade till amerikansk lagstiftning kommer att frysas, och de kommer att stängas ute från en stor del av det globala bankväsendet.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM

USA