Breivik mötte engelska extremister

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Breivik har haft omfattande kontakt med den högerextremistiska gruppen English Defence League (EDL), skriver The Telegraph. Enligt en tidigare ledare kastades Breivik ut ur organisationen eftersom han var för extrem i sina åsikter.

Enligt tidningen skriver flera EDL-medlemmar på nätet att de mött Breivik. En av dem, Daryl Hobson, hävdar att Breivik deltog i en demonstration förra året.

Paul Ray, som beskriver sig själv som en av grundarna till den islamfientliga organisationen English Defence League (EDL), drivit en blogg i namnet Lionheart (Lejonhjärta). I bloggen behandlas samma teman som Breivik varit upptagen av; en invasion av muslimska "krigare" och ett återupplivande av den medeltida Tempelherreorden.

Paul Ray greps för tre år sedan misstänkt för hatiska rasistuttalanden på bloggen. Den stängdes i torsdags, men återöppnades i söndags med ett inlägg som tar avstånd från "knäppgökar som tar livet av oskyldiga norska barn".

Själv säger sig Ray inte ha något med saken att göra eller ha skrivit någon blogg, enligt The Telegraph.

Breivik ska ha träffat EDL-ledare då han var i London i samband med den islamfientliga holländske politikern Geert Wilders besök i mars förra året.

En annan ledande medlem i EDL säger, anonymt till tidningen, att Breivik hållit regelbunden kontakt med medlemmarna på Facebook.

– Jag har pratat med honom på Facebook några gånger. Han är intelligent och bra att sätta ord på saker och ting. Jag upplevde honom som mycket sällskaplig, säger källan.

– Han har förmåga att framställa sig själv i bra dager och jag antar att det finns personer i EDL som är ganska imponerade av honom. Det är som med Hitler, att han var hypnotisk.

Brittisk polis undersöker Anders Behring Breiviks samröre med den islamfientliga organisationen English Defence League (EDL) och nu berättar den tidigare ledaren för dess norska motsvarighet Norwegian Defence League (NDL), Lena Andreasson, för Aftenposten att Breivik kastats ut ur organisationen.

– Anders Behring Breivik var medlem i NDL, men jag kastade personligen ut honom eftersom han var för extrem i sina åsikter, säger hon till NTB.

Andreasson valdes till ledare för NDL i mars, men har tagit avstånd från organisationen den sedan dess, säger hon. NDL blev känd för allmänheten när man i april arrangerade en antiislamisk demonstration vid Akershus fästning i Oslo.

Enligt Andreasson ska Breivik ha deltagit i demonstrationer i Storbritannien med moderorganisationen EDL.

TT

Publicerad: