Utrikes

Lettlands premiärminister avgår

UTRIKES

Riga/Stockholm. Lettlands premiärminister Ivars Godmanis avgår, meddelar president Valdis Zatlers enligt AFP.

Det var Folkpartiet och De grönas och böndernas förbund som uppmanade Godmanis att avgå, rapporterar lettländska medier.

Det största oppositionspartiet, liberala Ny era, vill nu se en opolitisk regeringsbildare i spetsen för bredast möjliga koalition.

– Vi har flera namn på förslag, bland dem centralbankschefen Ilmars Rimsevics, säger Ny eras EU-parlamentariker Valdis Dombrovskis till TT.

Den avgående koalitionen har länge anklagats för korruption och maktfullkomlighet och har det lägsta folkliga förtroendet av alla regeringar i EU.

– Nu behövs en premiärminister som kan leda en nationell samlingsregering och återskapa folkets förtroende, säger Dombrovskis.

Även det näst största oppositionspartiet, den vänsterinriktade och ryssdominerade Harmonicentern, förespråkar samlingsregering och opolitisk premiärminister.

Men president Valdis Zatlers var av annan mening efter Godmanis avgång på fredagen. Zatlers ansåg att partierna inte är i sådan kris att det måste till en opolitisk regeringsbildare.

På måndag ska han dock inleda konsultationer med samtliga partier för att höra deras förslag till ny premiärminister.

Folkpartiets ledare Mareks Seglins sade under fredagen till journalister att det i den nuvarande ekonomiska krisen behövs det en regering som har bredare stöd i parlamentet och i samhället för att kunna lösa de ekonomiska problemen.

De grönas och böndernas förbund stöder Folkpartiets syn på regeringsfrågan, förklarade partiledaren Augusts Brigmanis.

Seglins och Brigmanis sade att de är beredda att bilda en ny koalitionsregering inom en veckas tid.

Seglins som just haft möte med presidenten sade att denne inte hade något emot att den nuvarande utrikesministern Maris Riekstins från Folkpartiet blir ny regeringsbildare.

Förhandlingar med övriga partier i parlamentet, förutom den yttersta vänstern, ska inledas omedelbart, hette det.

Målet är att skapa "en snabbare, mer energisk och kompakt regering, enligt Seglins.

Godmanis anses vara en av de mest kriserfarna politikerna i Lettland, men flera av hans ministrar har kritiserats som inkompetenta i den svåra ekonomiska krisen.

För att undgå finansiell kollaps fick Lettland i december löfte om krislån från IMF, EU och bland annat Sverige på 7,5 miljarder euro.

För att få lånen var regeringen tvungen att göra kännbara budgetnedskärningar, som utlöste massprotester och kravaller i Riga i januari.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes