Utrikes

Luftfartsverk sägs ha skyddat SAS

UTRIKES

Stockholm. SAS beslut att göra sig av med de olycksdrabbade Dash-planen kan ha fattats på felaktiga grunder. Danska luftfartsverket SLV har hemlighållit en varning om att ett haveri berodde på en mekanikermiss snarare än konstruktionsfel.

Liksom flygbolaget lade SLV (Statens Luftfartsvæsen) efter tre allvarliga tillbud 2007 huvuddelen av skulden på Bombardier, den kanadensiska tillverkaren av Dash-planen. Till en kostnad av 1,5 miljarder kronor bytte SAS från slutet av 2007 och framåt ut samtliga plan av den olycksdrabbade typen, för att sedan hos Bombardier kräva - och få - rabatter på 1,1 miljarder.

Men nu har Berlingske Tidende kommit över en e-postväxling där en mellanchef inom SLV, Peter Udsen, flera gånger under vintern 2007-08 påpekade att det sista haveriet, på Kastrupflygplatsen, troligen utlösts av SAS felaktiga mekanikerarbete.

"Dina personliga åsikter är för SLV ovidkommande", blev svaret från högre chefer - och Udsen lämnade snart sin tjänst.

Danska oppositionspartier reagerar på uppgifterna.

– Det är oroväckande om Statens Luftfartsvæsen har hållit en skyddande hand över SAS, säger Socialdemokraternas transportansvarige Magnus Heunicke till Ritzau.

Utredningarna om haverierna i Köpenhamn, Ålborg och Vilnius är ännu inte helt klara. SLV:s slutrapport om Kastruphändelsen kommer tidigast till sommaren.

SAS var det enda bolag som gjorde sig av med sina Dash-plan. I Sverige inleddes en förundersökning mot flygbolaget för att ta reda på om det brustit i sitt säkerhetsarbete, men den lades ned i maj förra året.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes