Utrikes

Israels regeringsscenario oroar EU

UTRIKES

Stockholm. Israel kommer allt närmare en renodlad högerregering, ett läge som till och med regeringsbildaren Benjamin Netanyahu kan tänkas se som ett skräckscenario. Och EU signalerar lätt oro inför samarbetet med Netanyahus styre.

EU:s utrikesministrar diskuterade vid sitt möte i Bryssel på måndagen läget i Mellanöstern och hur fredsansträngningarna kan komma att påverkas med en Netanyahu-ledd israelisk regering.

– Jag tror att vi kan få lite av en knepig start, men vi måste gå framåt med fredsprocessen, sade Tjeckiens vice premiärminister Alexandr Vondra på väg in till mötet.

– Jag såg något i morse om en del av de partier han förhandlar med, som ställer krav som klart och tydligt inte går ihop med de åtaganden till fredsprocessen som finns. Jag tycker det är mycket viktigt att vi skickar en stark signal om att det inte kommer att accepteras, sade Carl Bildt.

Den svenske utrikesministern kan ha syftat på Nationell union, ett litet parti som kräver omfattande gynnande av laglösa bosättningar på Västbanken för att ställa upp för Netanyahu.

Vid sidan av

Men ur västerländsk synvinkel har Netanyahu gott om kontroversiella möjliga koalitionspartner, medan de mer kompromissvilliga partierna står vid sidan av.

– Folket har talat och beslutat att sätta Arbetarpartiet i opposition, sade partiledaren Ehud Barak till ett pressuppbåd efter ett möte med regeringsbildaren på måndagen.

– Vi respekterar deras val.

Tongångarna var liknande från Kadimaledaren Tzipi Livni efter ett förhandlingsmöte i söndags kväll.

– Vi kom inte fram till någon överenskommelse, sade Livni till medierna.

– Om den avgörande frågan för att vi ska kunna komma överens - att det ska finnas två stater för två folk och en slutgiltig överenskommelse med palestinierna - finns det ingen enighet.

"Ligger vaken"

Den 59-årige Likudledaren håller dock skenet uppe.

– Jag vägrar ge upp, sade han enligt nyhetssajten Ynet vid ett internt partimöte på måndagen.

Netanyahu skulle lätt kunna få ihop en majoritet i parlamentet knesset med bara högerpartier, alltså sådana som motsätter sig eftergifter i fredsförhandlingar med palestinierna och Syrien. Men då riskerar han kollisionskurs med Israels stora välgörare USA, vars nye president Barack Obama, som denna och nästa vecka skickar både sitt sändebud George Mitchell och utrikesminister Hillary Clinton till Mellanöstern.

Netanyahu "är skräckslagen av scenariot att han måste presentera en smal (höger)regering för Barack Obama", kommenterar dagstidningen Maariv "Det håller honom vaken om nätterna".

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes