Utrikes

Fem nya dödsdomar för Xinjiang-oro

UTRIKES

Kina. Ytterligare fem människor har dömts till döden efter det etniskt färgade våld som inträffade i regionen Xinjiang i juli, uppgav en tjänsteman på torsdagen.

Domarna för upp antalet till 22 som antingen avrättats eller dömts till döden efter oroligheterna i regionens huvudstad Ürümqi, där etniska uigurer ställdes mot han-kineser och över 200 människor dog.

Förra månaden avrättades de första nio personerna för sin roll i våldsamheterna. Avrättningarna fick skarp kritik från USA, EU och människorättsgrupper som oroades av att de åtalade inte fått en rättssäker prövning.

Ytterligare åtta dömdes till döden tidigare i december.

Fängelse

På torsdagen dömdes också fem människor till villkorliga dödsstraff, vilket i praktiken oftast omvandlas till livstids fängelse. Ytterligare tolv fick långa fängelsestraff.

Namnen på de dömda eller andra uppgifter om dem offentliggjordes inte.

Samtidigt pågick en internationell träta om universitetsläraren och människorättsaktivisten Liu Xiaobo, som väntas få sin dom på fredagen. Han riskerar 15 års fängelse.

Regimkritik

Liu Xiaobo greps 1989 i samband med demonstrationerna vid Himmelska fridens torg i Peking. Den här gången - när han redan har suttit fängslad i ett år - är han anklagad för omstörtande verksamhet efter att ha varit med och dragit i gång ett regeringskritiskt upprop.

Kina offentliggjorde på torsdagen ett uttalande där den internationella kritiken mot hur målet mot Liu förts ses med "kraftigt missnöje". Diplomater från ett dussintal länder - däribland Sverige, USA, Storbritannien, Kanada och Australien - stod utanför rättssalen medan målet pågick i onsdags, eftersom de nekades inträde.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes