Utrikes

Olycksplanet hade isproblem

UTRIKES

Clarence Center. Nedisning kan ha orsakat flygkraschen i Buffalo i torsdags, rapporterar haveriutredare i USA.

Planets "svarta låda", inspelningen av radiotrafiken mellan besättningen och trafikledarna på marken, visar att piloten oroade sig för isbildning på vindrutan och på vingarnas framkanter strax före den planerade landningen.

Bara några sekunder efter det att besättningen fällt ut landningsstället störtade planet mot ett hus i Clarence Center strax utanför Buffalo, sade haveriutredaren Steven Chealander natten till lördagen.

Enligt Chealander började planet plötsligt kränga sekunderna efter det att landningsstället frigjorts och vingklaffarna ställts in för landning.

– Kort därefter försökte besättningen lyfta landningsstället och klaffarna, alldeles före slutet på inspelningen. Det är allt vi har fått fram av inspelningen hittills.

Planet var av typen Dash 8 Q400. Dash-plan har slutat användas av SAS efter upprepade problem med landningsställ.

Den svarta lådans inspelning av radiotrafiken visade att besättningen hade dålig sikt på grund av snö och dimma och bad att få gå ner på 11 000 fot.

Chealander förklarade att isen kan orsaka problem genom att förändra vingarnas aerodynamiska form.

Han betonade dock att utredningen inte kommit särskilt långt.

Bland de 50 som omkom i kraschen var Alison Des Forges, rådgivare till Human Rights Watch i frågor som gäller Rwanda. I huset i Clarence Center omkom en man - medan en kvinna och hennes dotter lyckades ta sig ut ur huset oskadda.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes