Utrikes

Spektakulära talibanangrepp i Kabul

UTRIKES

Kabul. Talibanska självmordsbombare attackerade på onsdagsmorgonen regeringsbyggnader i Afghanistans huvudstad Kabul. Minst 26 människor har dödats och 55 skadats.

Enligt en talesman för talibanerna är attackerna en hämnd för behandlingen av fängslade rebeller.

Attackerna kom en dag innan Richard Holbrooke, USA:s nye sändebud till Pakistan och Afghanistan, väntas besöka Kabul.

Talibanrebeller har tagit på sig ansvaret för dåden som riktades mot fem byggnader i huvudstaden, däribland justitie- och utbildningsdepartementen och kontoret som administrerar landets fängelser.

I telefonsamtal med medier har rebellerna hotat att utföra flera attacker. En privat afghansk tv-station citerade en talesman för talibanerna som sade att de skickat in sju självmordsbombare i Kabul för att utföra dåd som hämnd för behandlingen av fängslade rebeller.

En regeringstalesman sade att de två självmordsbombare som slog till mot fängelseadministrationen dödade fyra eller fem civila och en polis. Enligt AFP:s reporter var området fullt av blod och kroppsdelar. Fönstren i femvåningsbyggnaden hade splittrats, och entrén där en av självmordsbombarna stått var helt söndersprängd.

– En öppnade eld mot vakten vid huvudinfarten och polisen sköt tillbaka. Så, plötsligt, exploderade han. Den andra hade redan tagit sig fram till huvudentrén och sedan sprängde han sig, berättade ett vittne.

Justitiedepartementet stormades ungefär samtidigt av fem självmordsbombare. Två av dem sköts ihjäl innan de hann utlösa sina bomber, medan två fortfarande befinner sig i källaren och en på taket, enligt en polis som Reuters talat med. Departementet ligger nära presidentpalatset, där också flera utländska ambassader ligger.

Enligt en regeringstalesman ska sammanlagt fyra av självmordsbombarna ha skjutits ihjäl av säkerhetsstyrkorna under onsdagsmorgonens attacker.

Talibanerna förlorade regeringsmakten i samband med den USA-ledda invasionen 2001. Senaste året har de slagit till allt oftare mot myndighetsbyggnader i den afghanska huvudstaden.

TT-AFP-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes