Tårgas mot turkiska demonstranter

Publicerad:
Uppdaterad:

Istanbul. Turkisk polis sköt tårgas och använde vattenkanoner mot tusentals demonstranter i Ankara och Istanbul där man samlats på lördagen för att markera ettårsdagen av förra årets våldsamma massprotester vid Taksimtorget i Istanbul.

Tidigare under lördagen gjorde landets premiärminister Recep Tayyip Erdogan klart att han inte skulle tolerera att någon bröt mot det förbud som utfärdats för att demonstrera på torget på årsdagen.

– Om du går dit så har våra säkerhetsstyrkor fått tydliga instruktioner att göra vad som är nödvändigt, hotade Erdogan i samband med att han talade på ett massmöte i Istanbul.

Protesterna förra året började fredligt den 28 maj och riktade sig inledningsvis mot en planerad exploatering av Geziparken vid Taksimtorget. Men i takt med att dagarna gick kom yttringarna att rikta sig mer och mer mot Erdogan och hans styre. Den 31 maj skingrade polis med tårgas hundratals demonstranter i Istanbul. Därefter inträffade fler sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. Minst åtta människor dog i förra årets våldsamheter och tusentals skadades.

TT-AFP-Reuters

Publicerad: