Utrikes

"Kapten Ynkrygg" ville imponera

UTRIKES

Stockholm. Francesco Schettino, kaptenen som anklagas för att ha orsakat Costa Concordia-olyckan 2012, har framträtt inför domstol. Han säger att han ville imponera på passagerare, och att besättningen gett honom bristfällig information.

Schettino, som fått öknamnet "Kapten Ynkrygg", vittnade inför domstol om att viljan att imponera fått honom att oavsiktligt navigera fartyget på grund. Däremot förnekade han att den han mest försökt imponera på var den blonda moldaviska som han befann sig på bryggan med den tragiska kvällen då 32 människor miste livet.

Tisdagens utfrågning var första gången under rättegången som kaptenen gett sin bild av händelseförloppet. Han sade att det är normalt att kommersiella fartyg färdas nära kusten för att imponera på passagerare, men att han vid olyckan fått bristfällig information om fartygets katastrofala rutt.

– Om besättningen hade några tvivel borde den ha sagt det till mig, sade Schettino.

Han anklagas för dråp, vållande av skeppsbrott och för att ha övergivit det stora fartyget och dess passagerare. Det var den 13 januari 2012 som fartyget körde på grund utanför semesterön Giglio. Schettino valde att lämna fartyget trots att hundratals människor fortfarande fanns ombord, och trots uppmaningar från kustbevakningen om att återvända.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes