Boeingplan har störtat i Ukraina

Publicerad 2014-07-17

Stockholm. Ett passagerarplan från Malaysia Airlines har störtat i östra Ukraina.

Samtliga 295 ombord befaras ha omkommit.

Ukrainas president säger att planet kan ha skjutits ned.

Det ukrainska inrikesdepartementet bekräftar att ett passagerarflygplan har störtat och att 280 passagerare och 15 ur besättningen har omkommit. Döda kroppar ligger på marken vid det brinnande flygplansvraket, uppger Reuters korrespondent på plats.

I ett utspel säger Ukrainas president Petro Porosjenko att planet kan ha skjutits ned och att det rör sig om "en terroristattack". Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk beordrar att en undersökning av den malaysiska "flygplanskatastrofen" ska inledas. Samtidigt säger sig Donetsks folkrepublik gå med på att internationella experter inleder en undersökning, uppger Interfax.

Enligt en rådgivare på Ukrainas inrikesdepartement var det en så kallad buk-missil som träffade planet, rapporterar Interfax. Den självutnämnda separatistrepubliken Donetsk förnekar all inblandning i flygkraschen, uppger Interfax.

De proryska separatisterna i östra Ukraina nekar till inblandning i flygkraschen.

– Flygplanet sköts ned av den ukrainska sidan. Vi har helt enkelt inte ett sådant luftvärnssystem, våra manpads har en räckvidd på enbart 3 000 till 4 000 meter, passagerarflygplan flyger på en mycket högre höjd, säger en representant för separatisternas "premiärminister" till Interfax.

Planet, en Boeing 777, var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur och försvann från radarn på 10 000 meters höjd.

Malaysia Airlines skriver på sitt Twitterkonto att flygbolaget förlorat kontakten med planet, vars senast kända position var över Ukraina. Flera filmklipp sprids nu på sociala medier och bland annat på CNN som visar en enorm svart rökpelare på håll. Enligt uppgifter ska det vara röken från det kraschade flygplanet.

Malaysias premiärminister Najib Razak säger sig vara chockad över flygkraschen och har beordrat en omedelbar undersökning, rapporterar Reuters. Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Barack Obama diskuterade på telefon strax efter kraschen.

Det finns inte några uppgifter om huruvida svenskar fanns ombord på flygplanet, enligt UD.

Utrikesminister Carl Bildt säger till TT att händelsen är "så fruktansvärd som det kan bli". Han tror att det får mycket långtgående konsekvenser om uppgifterna stämmer att planet har skjutits ned av ukrainska separatister.

Jörgen Elfving, militärexpert, säger till TT att det finns flera möjliga alternativ bakom att passagerarflygplanet har störtat. Antingen rör det sig om en ren och skär olycka, en terroristattack eller att någon av parterna i konflikten har skjutit ned det med luftvärnsrobotar eller med hjälp av jaktflyg.

Enligt Elfving finns uppgifter om att separatisterna har luftvärnssystemet SA-13, men:

– Det når inte ett passagerarflygplan om det flyger på hög höjd.

Om flygplanet skjutits ned är det troligare att antingen Ukrainas eller Rysslands militär ligger bakom, säger Elfving:

– Det innebär att konflikten i östra Ukraina väsentligen har trappats upp. Sedan är det frågan om vem som bär ansvaret för nedskjutningen. Det påverkar också konfliktens fortsatta utveckling.

Enligt Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, kommer omvärldens syn på krisen i Ukraina signifikant förändras om planet blev nedskjutet.

– Om det visar sig att planet har blivit nedskjutet har det en helt annan tyngd hos världens ledare än striderna på marken i östra Ukraina, som hittills har betraktats som ett avgränsat problem. Det här är något helt annat. Det är inte en gradskillnad utan en artskillnad.

Han poängterar även vikten av att i ett tidigt skede få fram teknisk fakta som kan styrka händelseförloppet så att det inte blir några antaganden som blir uppgraderade till slutsatser och sanningar.

TT