Utrikes

Vinge klippte bron när planet störtade

UTRIKES

Flygolycka. I ena sekunden rullar trafiken som vanligt på bron i Taipei. I nästa kommer ett kraschande flygplan och klipper till både bro och en taxi. Planet landar i en flod, och från det dramatiska räddningsarbetet rapporteras tiotals dödsoffer.

Trans Asias flight GE235, med 58 personer ombord, lyfte i förmiddags från den centralt belägna flygplatsen Songshan i Taiwans huvudstad för att flyga till ön Kinmen. Men det kom inte långt.

Strax efter start ropade besättningen till flygledningen om problem med den ena av de två motorerna. Flygplanet vred sig åt sidan, och verkar ha missat ett antal stora bostadshus med bara meter till godo. På väg ned slog ena vingen till en motorvägsbro innan planet störtade i floden i stadens utkanter, framgår av videosnuttar som vittnen lagt upp på Twitter och Youtube.

Flera av inspelningarna gjordes med "dash cams", kameror många bilister i asiatiska länder har monterade i bilarna för att exempelvis kunna belägga skeendet vid en olycka.

Bland annat framgår att vingen smällde till en taxibil. Fronten på bilen blev illa tilltygad, men föraren verkar ha klarat livhanken.

I floden inleddes en frenetisk räddningsaktion, när flygplanskroppen hamnade på sidan, halvvägs ned i vattnet. Passagerare som räddats fördes till land i gummibåtar, men tv-bilder visar också hur offer simmar i land.

Enligt de senaste uppgifterna har minst 16 personer hittats döda, medan nästan lika många saknas.

Kinmen är en ögrupp som lockar turister från Fastlandskina. Ungefär hälften ombord på flighten uppges ha varit från fastlandet.

Det taiwanesiska flygbolaget Trans Asia hade sin senaste krasch så sent som i juli, då 48 liv krävdes när ett av bolagets plan störtade i ett oväder.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes