Utrikes

USA kan ge vapen till Ukraina

UTRIKES

Ukrainakrisen. USA uppges överväga att beväpna ukrainska styrkor, vilket får Kreml att anklaga USA för att stödja en "militär lösning" på krisen i Ukraina. Rysslands beskrivning möter dock mothugg.

Skottsäkra västar, förband och bildförstärkare - av oro för att ytterligare eskalera krisen i Ukraina har USA än så länge nöjt sig med att hjälpa ukrainska styrkor som strider mot de proryska rebellerna i östra Ukraina med "icke-dödlig" utrustning. Det kan dock komma att ändras, och enligt uppgift till amerikanska The New York Times överväger amerikanska topptjänstemän nu att skicka vissa typer av "försvarsvapen" till Ukraina.

Att skicka den diskuterade utrustningen, bland annat pansarrobotar och spaningsdrönare, vore en tydlig markering, säger Jakob Hedenskog på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) till TT.

-Det ska tolkas som att USA överväger att skicka en signal till Ryssland om att höja insatsen och tvinga Ryssland tillbaka till förhandlingsposition.

Kreml anklagar USA

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov anklagar, på en fråga om uppgifterna i The New York Times, USA för att försöka tvinga igenom ett militärt slut på konflikten.

-Retoriken visar Washingtons avsikt att fortsätta göra allt möjligt för att villkorslöst stödja Ukrainas myndigheter som tycks ha valt att gå mot en militär lösning på konflikten, säger Lavrov enligt nyhetsbyrån Reuters.

Men det ryska narrativet, där Ukraina anklagas för att trappa upp konflikten, avfärdas av Jakob Hedenskog.

-Ukraina har rätt att försvara sig och försvara sitt territorium. Man måste ju tillåta dem att göra det, man kan inte säga att Ukrainas rätt att försvara sig är en upptrappning, säger han.

"Mobilisering" i Donetsk

Flera människor, inklusive minst en civil, dödades under måndagen i våldsamheter i östra Ukraina. Den pro-ryska separatistledaren i Donetsk säger att rebellerna kommer att mobilisera ytterligare 100 000 stridande i offensiven mot regeringsstyrkorna.

-Det kommer att bli en allmän mobilisering i Folkrepubliken Donetsk inom tio dagar, säger ledaren Alexander Zakharchenko till separatisternas nyhetsbyrå DAN.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes