Utrikes

Japan: Filmen där Goto dödas äkta

UTRIKES

Stockholm. Företrädare för Japans regering säger att filmen där extremiströrelsen Islamiska staten (IS) uppger sig skära halsen av journalisten Kenji Goto förefaller att vara äkta. Mordet fördöms nu runtom i världen.

Landet synbart tagne och upprörde premiärminister Shinzo Abe fördömer IS brutala dödande med skärpa. Han lovar att samarbeta med andra nationer för att ställa ansvariga för Gotos död till svars.

– Jag kommer aldrig att förlåta dessa terrorister, säger den sammanbitne regeringschefen enligt Reuters.

Ger inte vika

Abe upprepar sin tidigare ståndpunkt att Japan aldrig kommer att ge vika för terrorism. Oppositionspolitiker ger uttryck för liknande ståndpunkter, även om några i försiktigt inlindade ordalag också varnar för uttalanden som kan provocera Islamiska staten.

IS hade förutom frisläppandet av en kvinnlig, terrordömd jihadist krävt motsvarande 1,6 miljarder kronor för att frige Goto, som gruppen höll som gisslan i kring tre månader efter att han rapporterades saknad i Syrien i oktober 2014.

USA:s president Barack Obama fördömer IS dödande av Goto. Han upprepar också tidigare uttalanden om att USA, tillsammans med sina partner, kommer att fortsätta att vidta kraftfulla åtgärder för att uppnå målet att "bryta ner och slutligen förgöra IS".

Tar avstånd

Brittiske premiärministern David Cameron och franske presidenten François Hollande hör också till de många företrädare för länder runtom i världen som kraftfullt tar avstånd från mordet på den japanske filmreportern och tvåbarnspappan. Dennes arbeten från bland annat Afrika och Mellanöstern har fått stort genomslag och visats av rikstäckande tv-kanaler som NHK och TV Asahi i Japan. Hans reportage tar upp ämnen som krig, flyktingar, fattigdom, hiv/aids, utbildning för barn och blodsdiamanter.

Prestigefullt pris

Goto, 47 år vid sin död, arbetade också för flera FN-organ, och han har belönats med en prestigefull utmärkelse för sin barnbok "Daiyamondo yori Heiwa ga Hoshii" ("Jag vill ha fred hellre än diamanter"). Där berättar han om en före detta barnsoldat i Sierra Leone, svårt traumatiserad av inbördeskriget, som försöker att på nytt bygga upp sitt liv.

Samma månad som Goto rapporterades saknad födde hans hustru Rinko Jogo parets första barn. Gotos andra barn, en äldre dotter, var född i ett tidigare äktenskap, uppger vänner till familjen enligt Reuters.

Gotos mor, Junko Ishido, säger att hon är för skakad för att finna ord som uttrycker hennes känslor.

– Min sons sista handling var att fara till Syrien för att undsätta en landsman. Jag vill att människor ska minnas min sons vänlighet och mod, säger hon.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes