Utrikes

Första tecken på minskat Gazavåld

UTRIKES

Gaza stad. På några platser på Gazaremsan drar sig nu israeliska trupper tillbaka efter ett israeliskt beslut att ensidigt avsluta delar av krigsinsatsen. Samtidigt fortsätter tung beskjutning och sökandet efter en fångad soldat.

För första gången under den 26 dagar långa våldsvågen har israeliska trupper dragit sig tillbaka från palestinska bostadsområden, på norra och södra Gazaremsan. En armétalesman säger att Israel är "ganska nära" att ha förstört de tunnlar landet anser utgör ett centralt hot. Boende i stadsdelen Beit Lahiya, i norra Gaza, fick meddelandet att de kan återvända till sina hem.

Många vågade ändå inte ge sig ut på gatorna, eftersom det kändes för osäkert, rapporterar bland andra al Jazira.

Samtidigt fortsatte intensiv eldgivning i andra delar av Gaza, bland annat mot ett universitet och en central moské.

Israel överger förhandlingar

Företrädare för den palestinska myndigheten, Hamas och Islamiska jihad skickade representanter till tänkta förhandlingar i Egypten under lördagen. Men det israeliska säkerhetsrådet har beslutat att överge försöken till gemensamma eldupphör och i stället ensidigt slutföra sin militära operation i Gaza och därefter dra sig tillbaka, rapporterar tidningen Haaretz.

När ett slut på stridigheterna skulle kunna nås är oklart. Under det första dygnet efter det misslyckade eldupphöret på fredagsförmiddagen dödades 114 Gazabor, enligt palestinska hälsokällor.

Hamas bakom attack

Under tiden går sökandet efter en försvunnen israelisk soldat vidare. Hamas militära gren Qassambrigaderna säger att de låg bakom räden då soldaten ska ha gripits, men att de förlorat kontakten med de deltagande milismännen och tror att de dödats.

Nästan 1 700 palestinier, de flesta civilpersoner, och 66 israeler har mist livet sedan Israel startade offensiven i Gaza den 8 juli.

TT-AFP-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes