Utrikes

40 000 hedrade danska terroroffer

UTRIKES

Köpenhamnsdåden. Två män dödades i terrordåden i Köpenhamn, fem poliser skadades och ett land försattes i djup chock.

Men kärleken var orubbad när en av attentatsplatserna förvandlades till ett folkhav som hedrade offren och hyllade demokratin.

Dannebrogen har vajat på halv stång hela dagen. Varma tankar strömmar in till Danmark från hela världen. I hela landet hölls minnesstunder för att hedra de två män som föll offer för den misstänkte 22-åringens många och kallblodiga skott.

Den allra största minneshögtiden skulle hållas vid blomsterhavet intill den första brottsplatsen - kulturhuset Krudttønden på Østerbro i Köpenhamn. Men när över 15 000 människor hade klickat deltar på Facebook tvingades kommunen att flytta arrangemanget till en större plats i närheten.

40 000 på plats

Ett klokt beslut. Högst ett par tusen personer hade rymts vid Krudttønden. När klockan slagit åtta på måndagskvällen var det betydligt fler på plats. Många, många fler - enligt polisen 40 000. 

Facklornas flammor rörde sig fridfullt till tonerna av John Lennons Imagine. Småbarnsfamiljer, ungdomar och vuxna hade alla sökt sig ut i den råa februarikylan och höll en tyst minut för terrorns offer. I folksamlingen fanns också danske kronprinsen och Patrick Pelloux från den terrorutsatta satirtidningen Charlie Hebdo.

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) var också plats för att stå upp för demokratin och hedra terrorns offer.

– Det är viktigt att vi visar stöd i en sådan här svår stund, efter ett vidrigt attentat där oskyldiga människor mist sina liv. Det är en attack mot demokratin och för det öppna samhället. Då måste vi alla stå upp för demokratin och visa solidaritet med Danmark, sade Stefan Löfven till TT.

Terrorn slog sig in

I danska statsministerkollegan Helle Thorning-Schmidts traditionsenliga nyårstal pratade hon om Det Danmark, du kender, något som sedan blivit Socialdemokraternas slogan inför ett val som ska utlysas i år.

Bara sex veckor senare kryllade det av poliser i huvudstaden. En misstänkt terrorist jagades. Folk varnades för att vistas i centrala Köpenhamn. Terrorn slog sig in Danmark på alla hjärtans dag - den 14 februari. 

Och landet blev inte längre det som den danska befolkningen är vana vid, det Danmark som de kender. Men minnesstunderna i Danmark är samtidigt en tydlig makering om att befolkningen inte låter sig skrämmas.

– Vi står sida vid sida, judar, kristna och muslimer. Vi står tillsammans som danskar, sade Helle Thorning-Schmidt till rungande applåder.

Hon tackade världen för stödet - på franska och engelska. Och så sjöngs den svenska visan Vem kan segla förutan vind.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes