Utrikes

Minst 50 dödade i bombdåd i Bagdad

UTRIKES

Bagdad. I morgon är det tio år sedan flyglarm och explosioner ljöd över Bagdad, då USA:s invasion av Irak började.

Men även i dag rådde oro i staden. En serie bilbomber och beskjutningar, främst i de shiamuslimska kvarteren, tog minst 50 liv.

Bombdåden som under dagen skakar landet har krävt minst 50 dödsoffer och ytterligare 171 har skadats, meddelar myndighets- och vårdkällor. Dagen är därmed det blodigaste i Irak på ett halvår, enligt AFP.

Militanta sunnirebeller, som anses ha band till terrornätverket al-Qaida, genomför ofta attacker mot shiamuslimska mål. Det ses som ett sätt att försöka underminera premiärminister Nuri al-Malikis shiitiska regering.

Tioårsdagen av den USA-ledda invasionen i Irak sätter fingret på ett "slående misslyckande" av såväl USA och Storbritannien som Irak med att ställa skyldiga till övergrepp till svars, skriver människorättsgruppen Human Rights Watch (HRW). Övergrepp som, med USA:s direkta eller underförstådda inblandning, begåtts i Irak har enligt HRW skadeskjutit irakiska institutioner och bidragit till en genomsyrande korruption.

"USA:s arv i Irak återspeglar övergrepp begångna med straffrihet av amerikanska och irakiska styrkor under hela den USA-ledda ockupationen", säger HRW:s Mellanösternchef Sarah Leah Whitson i ett uttalande. Hon beskriver ett system "som i dag antingen inte vill eller inte kan ge dess medborgare rättvisa", och pekar på tortyr och andra övergrepp som enligt HRW inte utreds.

Gruppen beskriver påstådda övergrepp begångna av brittiska styrkor, Iraks egna väststödda säkerhetsstyrkor eller andra grupper som rättssystemet inte lyckats ställa till svars. En känsla av att det inte finns någon lag och ordning har enligt Irakier som HRW talar med växt fram under de senaste tio åren.

"Iraks politiska och rättsliga system lider i dag av den dubbla förbannelsen av att begå övergrepp och samtidigt inte kunna hindra andras övergrepp", säger Whitson.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes