Tumult i indisk domstol

Delhi. Förhandlingarna mot fem män misstänkta för våldtäkt och mord på en 23-årig kvinna i Delhi stängdes i dag, sedan kaos brutit ut i rättssalen.

– Salen är smockfull. Det har blivit omöjligt för rätten att genomföra förhandlingarna i det här fallet, säger domaren Namrita Aggarwal under ljudliga protester från advokater och medier på plats i rättssalen.

I salen, som inte har mer än 30 sittplatser, fanns runt 150 personer, däribland tiotals advokater utan koppling till det aktuella fallet och ett flertal lokala och internationella journalister.

I sitt första gemensamma framträdande i rätten har de fem misstänkta gärningsmännen nu fått anklagelseakten med samtliga åtalspunkter presenterad för sig. Förhandlingarna fortsätter den tionde januari, enligt domare Namrita Aggarwal.

Två av de anklagade männen ska enligt en av åklagarna i fallet, Rajiv Mohan, i lördags ha ansökt om att bidra med bevisning mot de övriga tre och få strafflindring i utbyte mot samarbetet.

Förra veckan meddelades männen formellt att de är misstänkta för dåden, som har väckt vrede och protester runt om i Indien. Fälls männen riskerar de dödsstraff. En sjätte man är också misstänkt, men väntas ställas inför rätta i en särskild ungdomsdomstol på grund av sin ålder.

Under förmiddagen sökte en grupp advokater från domstolen invända mot de andra advokater som har stigit fram för att försvara de fem misstänkta männen, vilket försenade inledningen av förhandlingarna, rapporterar AFP.

I förra veckan gick samtliga av de 2 500 advokaterna vid distriktsdomstolen i Saket i södra New Delhi ut gemensamt och förklarade att ingen av dem tänkte ta på sig att försvara de misstänkta gärningsmännen, med hänvisning till att det skulle "säkerställa ett snabbt domstolsförfarande" och att ett försvar skulle vara "omoraliskt".

TT-AFP-Reuters