Bombmisstänkt åtalas inom kort

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Den för Bostonbomberna misstänkte ende överlevande vårdas på sjukhus med en tub i andningsvägarna och utan förmåga att tala.

Flera politiker kräver nu att han ska ställas inför federal domstol. Det skulle ge åklagarna möjlighet att yrka på dödsstraff, en påföljd som förbjöds i Massachusetts 1984.

Åtal mot Dzjochar Tsarnajev väntas tidigast på måndagen beroende på hans hälsotillstånd. Han svävar mellan medvetslöshet och vakenhet, skriver WSJ.

Försvarsminister Chuck Hagel sade under sin resa i Mellanöstern att regeringens utredare ännu inte slagit fast motivet bakom bomberna och utreder om terrorism har spelat en avgörande roll vid attacken.

– Vi känner inte till alla fakta, sade Hagel till New York Times.

Många politiker på lokal och nationell nivå vill hellre se att Tsarnajev ställs inför rätta federalt än inför militärdomstol.

– Jag hoppas att han ställs inför en federal domstol. Då får han en rättvis rättegång, sade senator Lindsey Graham.

Graham anser dock att åklagarna ska hålla möjligheten öppen för att Tsarnajev ska kunna behandlas som "fientligt stridande" (enemy combatant), vilket gör det möjligt att förhöra honom en längre tid utan advokat och utanför det straffrättsliga systemet.

TT

Publicerad: