Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Matteus

Hawo riskerar att svälta ihjäl - maten fast i container

Uppdaterad 2022-10-06 | Publicerad 2022-05-27

Hela världens blickar är riktade mot Rysslands invasion av Ukraina.

Samtidigt i skymundan pågår en enorm hungerkatastrof på Afrikas horn.

– Vi behöver mat, vatten, pengar och vad som helst som hjälper oss att överleva, säger Hawo som bor i östra Etiopien.

Hawo Hashi Mohamud jobbar med boskapsskötsel i Qansaxle, som är ett distrikt i östra Etiopien, nära gränsen till Somalia. Hon och alla andra miljontals människor som bor på Afrikas horn upplever just nu en extrem torka som beskrivs som den värsta i området på 40 år.

– Vi har inte fått regn på ett år. Inte ens en droppe har fallit från himlen, säger Hawo Hashi Mohamud.

Torkan har lett till att skördarna har slagit fel vilket resulterat i att ingen mat finns att äta. Både människor och djur i byn har dött på grund av detta.

Hon brukade ha 200 getter, men av dessa är inte särskilt många kvar.

– Om djuren drabbas kommer människor inte heller att överleva eftersom de inte får tillgång till animaliska produkter. Endast de starka kommer att kunna äta mat. Äldre och barn drabbas just nu. Några av dem har dött medan andra löper hög risk, säger Hawo Hashi Mohamud.

Spannmålet sitter fast i ukrainska hamnar

Enligt en ny mätning saknar 690 miljoner människor runt om i världen mat för dagen. På Afrikas Horn, där Hawo Hashi Mohamud bor, riskerar 13 miljoner människor att drabbas av akut livsmedelsbrist. Samtidigt hamnar deras situation i skuggan av kriget i Ukraina. Det är inte alla som inser hur allvarlig situationen är på Afrikas horn, det menar Staffan Lindberg, klimatreporter på Aftonbladet.

– Det är en jätteallvarlig hungerkatastrof som håller på att segla upp i skuggan av allt annat som händer i världen just nu. Medan vi har blickarna på annat håll så håller en helt fasansfull hungerskatastrof på att drabba stora delar av Afrika, säger Staffan Lindberg.

Staffan Lindberg, klimatreporter på Aftonbladet.

Människorna på Afrikas horn drabbas just nu av kriget i Ukraina på flera sätt. Bland annat eftersom världens biståndspengar har riktats om till just Ukraina där behovet är stort.

En annan sak som spelar in är att hälften av allt vete som FN:s livsmedelsprogram brukar använda har kommit från Ukraina.

– Ukraina är ett otroligt viktigt land för att exportera spannmål och på det sättet kunna mätta miljontals människor i Afrika. Nu är all den här maten blockerad. Den finns i ukrainska hamnar. Det finns en beräkning på att 4,5 miljoner ton spannmål just nu ligger i olika containrar i ukrainska hamnar. Maten kan inte skeppas iväg därför att Ryssland blockerar alla de här hamnarna.

Hawo: Döden har blivit en del av vardagen

Hawo Hashi Mohamud berättar att över tio kvinnor i byn i Etiopien nyligen har fått barn. Därtill är många gravida.

– Den enda maten de kan få är vitt ris kokt med en sked olja. Det kommer inte att hjälpa kvinnorna och barnen. Vi är i en tuff situation. Döden är en del av vardagen.

Men det är inte bara nyfödda och gravida som riskerar livet. Alla är i riskzonen för att dö, enligt Hawo Hashi Mohamud.

– Vi behöver mat, vatten, pengar och vad som helst som hjälper oss att överleva, säger hon.

Vad är det viktigaste du vill berätta för omvärlden?

– Vi har förlorat våra tillgångar till följd av torkan. Det som finns kvar ger inget meningsfullt bidrag till våra liv. Vi förlitar oss nu helt på Guds nåd och barmhärtighet. Det finns många saker som vi saknar för närvarande .

Vilken hjälp önskar du från människor i Sverige?

– Vi är människor som har drabbats av torka, som har förlorat alla tillgångar vi haft till följd av torkan och som står inför hunger. Vi behöver allt. Vi behöver all hjälp vi kan få. Människor svälter och ser ut som tiggare samlade på en plats. Det finns en enorm hunger.

Många av Hawos getter har dött. De som fortfarande lever är undernärda.

Experten: Västvärlden bär ett stort ansvar

Det går inte att knyta en enskild naturhändelse till klimatförändringar. Men forskare har kunnat se är att extrema torkor, som den vi nu ser på Afrikas horn, kommer oftare och blir mycket värre på grund av att klimatet blir varmare.

Därför anser Staffan Lindberg att västvärlden har ett stort ansvar för situationen på Afrikas horn.

– När det gäller just klimatförändringarna vet vi att det är vi i rika länder som Sverige i västvärlden som står för de stora utsläppen som har lett till det här. Det är inte den kvinna som ni har talat med i Afrika som har gjort det. Utan det är vi och våra utsläpp som har gjort att den här situationen har förvärrats. Det är inte den enda förklaringen till torkan i Afrika men det är en viktig förklaring, säger han.

Vilket hopp finns för människor som Hawo?

– Det kortsiktiga hoppet är att hjälpen måste in nu. Världen måste lyfta blicken från allt det hemska i Ukraina och se det som också händer i en helt annan del av världen – i Afrika. Se till att den här hjälpen kommer fram och det är bråttom. De hjälporganisationer jag talar om här säger att det kan handla om veckor för att rädda väldigt väldigt många liv.