Svenskt nödstöd till Kirgizistan

Publicerad:
Uppdaterad:

Osj. En humanitär katastrof hotar det av våldsamheter och etniska konflikter sargade södra Kirgizistan.

Sida ger landet 26,3 miljoner kronor i akut bistånd.

De svenska insatserna inriktas på skydd för civila, livsmedel och hälsovård.

Omkring 400 000 invånare beräknas vara på flykt från oroligheterna i södra delen av landet, många har flytt till grannlandet Uzbekistan.

– Det här drabbar människor som länge levt under svåra omständigheter. Redan tidigare är befolkningen i södra Kirgizistan hårt drabbad av finanskris, politisk oro och naturkatastrofer och man har varit beroende av livsmedelsstöd under en längre tid, uppger Per Byman från Sida i ett pressmeddelande.

Utsatta uzbeker

Många uzbeker blev svårt utsatta vid det etniska våldet i södra Kirgizistan. Nu drabbas de igen när myndigheterna letar efter förövarna.

Minst två personer dödades och ett 20-tal skadades i den uzbekdominerade byn Nariman utanför Osj på måndagen. Den lokala polisen sade sig ha blivit beskjuten och talade om "förebyggande åtgärder" för att leta vapen och kontrollera id-handlingar. Bybor och människorättsaktivister jämförde i sin tur med de ökända "upprensningsaktioner" som ryska armén använde sig av under krigen i Tjetjenien.

Gömmer sig

– Många människor har misshandlats. Det är väldigt spänt. Myndigheterna måste vara väldigt försiktiga när de gör sådana här kontroller, sade Ole Solvang från Human Rights Watch på det sjukhus i Osj dit de skadade förts.

– Många skadade gömmer sig i husen. Unga män fraktas iväg någonstans. Det är oacceptabelt att agera så här mot civila, sade den välkända kirgiziska aktivisten Tolekan Ismailova.

Undantagstillstånd råder i området fram till den 25 juni. Uppemot 2 000 människor, mest etniska uzbeker, befaras ha dött i de pogromer som kulminerade den 11-14 juni.

TT-Reuters

Publicerad: