Kinas industri varvar ner

Publicerad:
Uppdaterad:

Peking. Tillväxttakten i den kinesiska industrikonjunkturen börjar mattas av, enligt två olika undersökningar på torsdagen.

Avmattningen tros delvis vara en följd av regeringens åtgärder för att kyla av fastighetsmarknaden och dämpa bankutlåningen. Men även den långsammare takten i den globala, ekonomiska återhämtningen kan ha bidragit.

Kinas officiella inköpschefsindex, som bygger på intervjuer med inköpschefer i industrin och som speglar industrikonjunkturen, föll från 53,9 i maj till 52,1 i juni. Ekonomer hade i genomsnitt räknat med att index skulle stanna på 53,1.

Bankjättens HSBC:s motsvarande index minskade från 52,7 till 50,4, vilket är den lägsta nivån på 14 månader. Men båda siffrorna ligger fortfarande över 50-strecket, vilket tyder på att tillväxten fortsätter, om än i långsammare takt.

Ekonomer som Reuters talat med anser att undersökningarna visar på en förväntad avmattning i Kinas ekonomi, inte den branta nedgång som vissa investerare varit rädda för.

– Det finns ingen anledning att oroas alltför mycket för en "dubbeldipp" i Kinas ekonomi, sade He Yifeng, analytiker vid Hongyuan Securities i Peking.

TT-Reuters

Publicerad: