Sparkad rysk polis frigiven

Publicerad:
Uppdaterad:

Moskva. En rysk polis som greps i januari sedan han anklagat sina överordnade för korruption släpptes på söndagen.

– Den här tiden, en och en halv månad har inte knäckt mig, snarare gjort mig starkare. Jag är utvilad och redo att fortsätta min kamp, sade Alexej Dymovskij till nyhetsbyrån Ria Novosti.

Dymovskij, som fortfarande är under utredning enligt myndigheterna, väckte enorm uppmärksamhet i november förra året i en video på Youtube där han gick till angrepp på korruptionen inom Rysslands poliskår.

"Jag är less på att behöva avslöja brott som aldrig har funnits. Jag är trött på att bli tillsagd vilka personer som behöver stoppas i fängelse", sade han i videon.

Han anklagade, iförd uniform, sina överordnade för att behandla vanliga poliser "som boskap" och förutbestämma vad utredningar ska mynna ut i.

Efter all uppmärksamhet som Dymovskij fått lovade inrikesminister Rashid Nurgalijev via en talesman att tillsätta en utredning om anklagelserna. Den skulle starta omedelbart och resultatet skulle presenteras för såväl Putin som president Dmitrij Medvedev, enligt ryska medier.

Bara två timmar senare meddelade samma talesman att utredningen var klar och att polismannen i fråga hade fått sparken för att ha förtalat polisen och gjort saker som skadat dess anseende. Han anklagas också för att ha förskingrat 24 000 rubel.

Den 32-årige Dymovskij hade majors rang och arbetade som chefsutredare av narkotikabrott i den sydryska staden Novorissijsk.

TT-AFP

Publicerad: