Ukraina: Putin vill återskapa Sovjet

Aten. I en intervju med Reuters varnar Ukrainas premiärminister för att Ryssland är ute efter att skapa en ny Sovjetunion.

– Vi kommer aldrig att acceptera annekteringen av Krim. Det kommer att komma en dag när Ukraina åter tar kontroll över Krim, säger 39-årige Arsenij Jatsenjuk till nyhetsbyrån.

Premiärministern kallar sitt eget styre för en "kamikaze"-regering, med tanke på de kraftiga sparåtgärder som han lovar att driva igenom, trots att de är impopulära.

– Vi är redo att betala självständighetens pris.

Jatsenjuk passar också på att vända på Vladimir Putins gamla uttalande om att Sovjetunionens sammanbrott var förra århundradets "värsta geopolitiska katastrof".

– Här är mitt citat: det här århundradets värsta katastrof skulle vara om Sovjetunionen återuppstår. Det är hans tanke. Det är hans mål, säger Jatsenjuk om Putin.

Situationen i Ukraina dominerar när EU:s utrikesministrar samlas i ordförandelandet Grekland i dagarna två.

– Den strategiska situationen för Europeiska unionen är mycket besvärlig: Vi har ett sydligt grannskap som är synnerligen besvärligt, med Syrien, Egypten och Libyen, och i öster har vi då en växande näst intill revanschistisk rysk makt. Och det är klart att det ställer helt nya krav på vår politik framöver, säger utrikesminister Carl Bildt (M) inför mötet.

Bildt vill i nuläget inte kalla Ryssland en strategisk partner för EU.

– Det är ett felaktigt ordval. Ryssland har kommit att välja en annan väg och det bromsar och begränsar Rysslands modernisering, säger Bildt.

Storbritanniens premiärminister William Hague varnar för att EU inte får släppa på garden ännu vad gäller de ryska trupper som samlats vid gränsen till Ukraina.

– Vi har ännu inte sett någon riktig nedtrappning från Ryssland. Därför får inte Europa slappna av, säger Hague vid ankomsten till EU-mötet i Aten.

Från Moskva hälsar samtidigt hans ryske kollega Sergej Lavrov att de ukrainska myndigheternas "oförmåga" att respektera landets minoriteter leder till interna motsättningar.

– Jag tror inte att den nuvarande krisen kan upphöra förrän de här motsättningar elimineras, säger han.

TT:s korrespondent

Publisert: