Döda bärgas ur sydkoreanska färjan

Stockholm. Dykare vid den sjunkna sydkoreanska färjan Sewol såg på lördagen lik inne i vraket och började hämta upp dem. Anhöriga till de över 250 saknade börjar tro att hoppet är ute.

Färre än hälften av de drygt 450 människorna ombord har räddats eller hittats döda sedan färjan av oklara skäl kapsejsade i onsdags. Sikten är i stort sett obefintlig i vattnen söder om sydkoreanska fastlandet, och strömmarna starka. På lördagen nådde dykare fartygets passagerarsektioner, men blev inte så mycket klokare för det.

– Civila dykare såg genom ett fönster tre lik, berättade en talesman för kustbevakningen.

– De försökte ta sig in och hämta dem genom att krossa rutan, men det gick inte, fortsatte han enligt nyhetsbyrån AFP i en uppdatering till anhöriga på ön Jindo.

Kustbevakningen uppgav senare att dykare hade börjat hämta ut döda från den sjunkna färjan.

Kapten förklarar

Kaptenen Lee Joon-Seok samt två besättningsmedlemmar som hade ansvaret på bryggan vid olyckstillfället har gripits. Mycket kritik riktas mot besättningen, som en bra stund efter det första larmet avstod från att evakuera fartyget.

Lee försöker förklara sig med att det i början inte fanns någonstans för passagerarna att ta vägen.

– Inget räddningsfartyg hade anlänt. Det fanns då heller inte några fiskebåtar framme, eller andra fartyg, sade han inför tv-kameror efter att ha gripits.

– Strömmarna är starka och vattnet är kallt.

– Jag fruktade att passagerarna skulle svepas iväg och hamna i svårigheter om evakueringen genomfördes förhastat.

"Hoppet släckt"

En del av de över 250 saknade kan ha hamnat i luftfickor inne i färjan när den sjönk. Men rapporter om sms från djupet har visat sig vara falska. Och hoppet anses nu i stort sett ute.

– Tiden är knapp. Många här tror att detta är sista dagen då det kan gå att hitta innestängda passagerare vid liv, sade Nam Sung-Won, vars 17-årige släkting saknas, på lördagen till medier på Jindo.

– I morgon är hoppet släckt.

TT

Publisert: