Bildt: Dubbla budskap från Kiev

Bryssel. EU är fortfarande redo att när som helst skriva under sitt samarbets- och frihandelsavtal med Ukraina, betonar Carl Bildt (M) vid dagens utrikesministermöte i Bryssel. Han oroas dock över de dubbla budskapen från myndigheterna i Kiev.

EU är fortfarande redo att skriva under, trots uttalanden i går från EU:s utvidgningskommissionär Stefan Füle om att förhandlingarna ska avbrytas.

– Vi avbryter inte, men så länge man får de här dubbla budskapen från Kiev så är det svårt att veta vad man ska göra, säger Bildt på väg in till dagens möte med sina EU-kollegor i Bryssel.

– Vi är beredda att skriva under det här avtalet till exempel nu i slutet på veckan, men förutsättningen är att vi får ett klart besked från Kreml . . . förlåt Kiev, säger Bildt.

Flera av utrikesministrarna är kritiska mot Füles utspel via Twitter i går om att EU avbryter förhandlingarna med Kiev.

– Att föra politik utgående från ett Twitter-uttalande från herr Füle är kanske inte det bästa sättet att ta itu med den här frågan, säger exempelvis Nederländernas utrikesminister Frans Timmermans inför mötet i Bryssel.

– Budskapet var naturligtvis att det är ukrainarnas sak - utan någon utpressning utifrån - att göra sina egna bedömningar och ta sina egna beslut, berättar Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja under en paus i mötet.

Han tycker ändå inte att situationen kring Ukraina försämrat EU-relationen till Moskva.

– Nå, inte har den egentligen förändrats. Den mest generella uppfattningen där inne var att vi har behov av en djupare dialog för att i framtiden undvika missuppfattningar och intressemotsättningar. Vi har samma intressen om mycket, och där fungerar samarbetet rätt bra, som med Iran, i Afghanistan och i de flesta regionala organisationer i nordliga Europa.

Flera EU-länder stöder idén på trepartssamtal mellan Ukraina, Ryssland och EU, hävdar Lavrov på en presskonferens med ryska journalister efter mötet.

– Det som sades i dag bekräftar att många EU-länder tycker att exempelvis situationen i Ukraina borde diskuteras i trepartssamtal, säger Lavrov enligt Interfax.

Lavrovs ord om att flera EU-länder skulle vara intresserade av trepartssamtal avfärdas emellertid helt av Carl Bildt efter mötet.

– Det är möjligt att han har deltagit i något annat möte än jag har. Så var det inte, säger Bildt på en svensk pressträff.

– Han hade väl inte en av sina lättare stunder på den där lunchen, får man säga. Han fick mycket tydliga budskap angående vår syn på den direkta inblandning i Ukraina som det har handlat om.

– Vi måste respektera Ukrainas rätt att välja sin egen väg. Men det är ju det Ryssland inte har gjort, när man har vidtagit handelsåtgärder mot dem och när man hotar med ytterligare ekonomiska åtgärder mot dem.

– Vi sade till honom: Ukraina har ett frihandelsavtal med Ryssland. Det är väl alldeles utomordentligt. Vi har aldrig haft någon invändning mot det. Tänker inte ha det. Det är naturligt. Varför ska inte Ukraina kunna ha ett avtal med den europeiska unionen också? Vi tänker inte vidta några åtgärder för att förhindra dem att ha frihandel med Ryssland - vi tycker tvärtom att det är bra, säger Bildt.

Bildt upprepar också att EU fortfarande är redo att skriva under sitt avtal med Ukraina - och det även utan att förra premiärministern Julia Tymosjenko släpps ur fängelse för att få vård utomlands.

– Den förändringen inträffade i Vilnius, när vi träffade företrädarna för den ukrainska oppositionen och fick ett direkt budskap från Julia Tymosjenko där hon sade: "underteckna trots att villkoret inte är uppfyllt". Då kunde vi inte ligga kvar i en situation där vi höll upp hela frågan på grund av henne, säger Bildt.

– Det var hennes vädjan till oss. Frågan är förvisso inte avgjord, men genom vad hon sade, och vad de sade till oss så tydligt, så bortföll det som det omedelbara villkoret.

TT:s korrespondent

Publisert: