Utrikes

Ryskflaggade militärfordon i Ukraina

UTRIKES

Kiev. Situationen i östra Ukraina spetsas till allt mer. Bepansrade fordon med rysk flagg har kört in i såväl Kramatorsk som Slovjansk.

Flera ukrainska militärfordon har tagits över av separatister.

Enligt den ukrainska nyhetssajten Ostrov har sex ukrainska pansarfordon övertagits av separatistsidan. "Först omringades och blockerades fordonen av separatister med Georgsband. Därefter kom de välutrustade beväpnade män i kamoflageuniformer som lokalbefolkningen kallar 'gröna killar'", skriver sajten. Uppgifterna bekräftades senare av det ukrainska försvarsdepartementet.

De svart-orangea Georgsbanden symboliserar främst ett hedrande av de sovjetiska insatserna i andra världskriget, men de har allt oftare också kommit att symbolisera stöd för Ryssland och den ryska militären.

En soldat som nu tillhör de proryska separatisterna berättar för Reuters att han, och andra, tidigare var en del av ett ukrainskt fallskärmsförband.

Ett fordon i Slovjansk bar emblemet för "Donetsks folkrepublik", som separatister ropade ut förra veckan. Männen var beväpnade med kalasjnikov, granatkastare, knivar och pistoler.

Samtidigt planerar nu proryska aktivister en folkomröstning i just Donetsk, i östra Ukraina, om regionens framtida status, uppger den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Folkomröstningen ska enligt planerna hållas den 11 maj, det vill säga före presidentvalet. Man väljer mellan om Donetsk, med 4,5 miljoner invånare, ska bli en självständig stat, förbli en del av Ukraina eller bli en del av Ryssland.

En kommission håller på att bildas för att hantera omröstningen. Irina Popova, medlem i det regionala råd som erkänns av den ukrainska regeringen, säger till Interfax att så vitt hon vet har "Donetsk folkrepublik" anvisat en byggnad i närheten av det regionala administrationens huvudkvarter till kommissionen.

Nato ökar nu sin militära närvaro i regionen omkring Ukraina, säger Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen. Samtidigt trappas även informationskriget upp. Ukrainas säkerhetstjänst SBU uppger att den avlyssnat kommunikation som visar att "sabotage-operationerna i östra Ukraina öppet leds av reguljära officerare från den ryska militära underrättelsetjänsten".

– Det är en mycket farlig situation i Ukraina. Ingen av konfliktparterna har kontroll över händelserna, säger Kristian Gerner, professor emeritus i historia med Ryssland som specialitet, vid Lunds universitet.

Gerner talar om att Ryssland använder sig av "inkrementalism", de små stegens förändringsstrategi.

– En sådan krigsstrategi riskerar att leda hur långt som helst. Utvecklingen är nu oerhört beroende av vilka motåtgärder som framkallas; antingen händer det ingenting och då kan man fortsätta att komma åt Ukraina, eller så blir det som i Bosnien, krigshandlingar, säger Kristian Gerner, som inte tvekar om att Putin-regimens långsiktiga mål är att kontrollera hela Ukraina.

I Ukrainas kamp mot separatisterna påpekar Keir Giles, docent vid det brittiska forskningsinstitutet Chatham House, att den så kallade Berkut-styrkan upplöstes efter blodbadet i Kiev i vintras. Nu måste andra enheter sköta "antiterrorinsatsen".

– Risken finns att en operation antingen blir mindre effektiv eller ser mer ut som en militär operation, vilket ökar risken för en rysk militär reaktion.

– En av de möjliga vägarna för Ukraina är att spegla den taktik som användes mot ukrainska soldater på Krim, och omringa, isolera och blockera trupperna i de områden de har tagit över.

Om separatisterna blir avskurna från vatten, mat och elektricitet kommer de snart att ge upp på eget initiativ, men det kräver strategiskt tålamod från Ukraina.

TT-AFP-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes