Jatsenjuk på charmvisit i Donetsk

Stockholm. Ryssland lovar att inte annektera fler delar av Ukraina och tillbakavisar att det finns ryska agenter i landet. Ukrainas premiärminister besöker Donetsk för att övertala ockupanterna att lämna den lokala regeringsbyggnaden.

Arsenij Jatsenjuk försökte kyla ned stämningen i Donetsk på fredagen och få ett slut på den runt fem dygn långa ockupationen, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Även en myndighetsbyggnad i Luhansk var fortsatt ockuperad när Jatsenjuk reste österut.

Premiärministern lovade den proryska proteströrelsen att inte tumma på ryskans ställning i regionen - som är i huvudsak ryskspråkig - och medgav att regeringen måste svara på kravet om att ge regionerna en utökad självständighet från Kiev.

– Jag är emot alla våldsscenarier. Jag uppmanar er att utrymma den olagligen ockuperade byggnaden och överlämna era vapen, sade han under besöket, rapporterar Interfax.

I onsdags påstod sig Ukrainas underrättelsetjänst ha gripit en rysk spion. Men Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov nekade på fredagen i ett tv-sänt tal till att Ryssland har trupper eller agenter i Ukraina.

Kreml förklarade också att Ryssland inte har några planer på att annektera fler delar av Ukraina.

– Det motsäger den ryska federationens intressen, sade Lavrov i talet.

TT

Publisert: