Kiss i rymden kan ge el

Stockholm. Att transportera upp vatten till rymden är dyrt. Därför är det viktigt att astronauterna återvinner så mycket som möjligt. Ny forskning visar att man från kiss dessutom kan få lite elektricitet.

Det är forskare vid amerikanska rymdstyrelsen Nasa och University of Puerto Rico som i försök lyckats att separera urinämnet från urinen, och sedan omvandla det till ammoniak.

Studien, som publiceras i tidskriften ACS Sustainable Chemistry & Engineering, visar att när ammoniaken sedan används i en sorts battericell, frigörs lite elektricitet.

I dag filtreras urinen på exempelvis rymdstationen ISS och destilleras sedan, för att bli till nytt dricksvatten. Men bara 75 procent av vattnet återvinns och urinämnet räknas i dag som avfall. Eftersom varje kilo, enligt en av forskarna bakom studien, som skickas upp i omloppsbana kring jorden kostar över 200 000 kronor, är varje sparat gram värdefullt.

– Det låter som en smart process. Men jag är skeptisk till om det kommer att fungera i en större skala eller i den okontrollerade miljön som rymden innebär, säger Layne Carter, som arbetat med avfallsvattensystem för Nasa i 25 år, till tidskriften Sciences nyhetssajt.

TT

Publisert: