Liberal storseger räddade Merkel

Publicerad:
Uppdaterad:

Berlin. En lätt tilltufsad Angela Merkel regerar vidare i Tyskland. Nu tillsammans med ett rekordstort liberalt parti (FDP). Socialdemokraterna (SPD) skickades av de tyska väljarna, och framför allt av ickeväljarna, ner i ett historiskt och katastrofalt djup.

– Vi har klarat att nå vårt mål, att skapa en stabil majoritet av CDU/CSU och FDP. Och jag förstår min uppgift så att jag vill vara alla tyskars kansler, sade en lättad och glad förbundskansler, när det stod klart att hon kan regera vidare med en bekväm majoritet; 323 av 614 mandat.

Trots att Merkels partier backade med 1,5 procentenheter och bara fick 33,7 procent så räcker det till för att Tyskland ska fortsätta att ha en kvinnlig förbundskansler. Men resultatet är det näst sämsta i partiernas historia. Bara vid det första valet 1949 hade de båda systerpartierna tillsammans en lägre väljarandel, då på 31,0 procent.

För det andra borgerliga partiet, FDP, gjorde med 14,6 procent det bästa valet i sin historia genom att plocka till sig över en miljon CDU-väljare. Resultatet är en ökning med knappt 5 procentenheter. FDP har ökade alltså sitt väljarstöd med 30 procent.

Socialdemokraternas resultat på 23,1 procent och en tillbakagång med 11,1 procent är mer än en katastrof. Det är det sämsta SPD-resultatet på 60 år, det vill säga under hela Förbundsrepublikens historia.

TT:s utsände

Publicerad: