Utrikes

Kirgiziskt nej kan hejda afghankrig

UTRIKES

Stockholm. Mattan riskerar att dras undan för USA:s president Barack Obamas högt prioriterade krigföring i Afghanistan, sedan Kirgizistan beslutat att basen Manas måste stängas. Militärbasen är en avgörande försörjningsdepå för militäroffensiven mot talibanerna och al-Qaida.

Beskedet om stängningen kom i tisdags, i samband med överläggningar mellan presidenterna Kurmanbek Bakijev och Dmitrij Medvedev i Moskva. Ryssland är mycket medvetet om att USA får svårt att klara afghankriget utan basen.

– Manas är den huvudsakliga basen för att frakta gods till USA:s styrkor i Operation Enduring Freedom (OEF), säger Rysslands Nato-sändebud Dmitrij Rogozin till Interfax.

Miljardstöd

Sedan USA:s militär kastades ut ur Uzbekistan 2005 är Manas den enda närvaron i de centralasiatiska forna sovjetrepublikerna. Utan den riskerar Barack Obama därmed att bli utlämnad åt Moskvas välvilja. Det finns ett avtal Nato-Ryssland om civila leveranser till Afghanistan, men det lär inte förslå långt när det gäller ett krigsmaskineri som OEF.

– Vad gäller militär frakt är det mer komplicerat, Ryssland har aldrig diskuterat det med Nato, säger Rogozin.

Bakijev lockades i Moskva med 80 miljarder som (ungefär 16 miljarder kronor) i ryskt stöd - motsvarande nästan halva det utfattiga centralasiatiska landets bruttonationalprodukt.

Regeringen i huvudstaden Bisjkek fattade på onsdagen beslut om att Manas ska "upphöra att existera" redan i år, och grönt ljus i parlamentet - en formalitet - väntas slutföra processen redan denna vecka.

Fåraherde stödjer

Trots att det ett tag talats om ryska påtryckningar i ämnet verkar USA ha tagits på sängen, och vill inte riktigt tro på beskeden.

– Vi har under en tid diskuterat basen med kirgiziska myndigheter. Vi hoppas att de diskussionerna fortsätter till ett ömsesidigt fördelaktigt slut, säger försvarshögkvarteret Pentagons talesman Geoff Morrell till medier i Washington.

Enligt ryska mediekällor ilar amerikanska diplomater nu till Bisjkek för att höra vad det är frågan om.

Reuters försökte på onsdagen pejla stämningarna runt det strikt avspärrade Manas, men på den snötäckta stäppen utanför Bisjkek hittade reportern bara den vindpinade fåraherden Ulan.

– Jag stödjer stängningen. Vi tycker att flygbasen förstör vår natur, säger Ulan, som hoppas att fåren i och med detta snart ska ha mer mark att beta på.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes