Utrikes

Nytt snökaos i Storbritannien

UTRIKES

Stockholm. Delar av Storbritannien går på nytt ner för räkning under decimetervis med snö. Landet hånas nu för sin dåliga vinterberedskap.

Häftiga snöfall ledde till att trafiken låg nere på flera flygplatser i Storbritannien under torsdagsmorgonen. Under dagen kom trafiken på de flesta håll i gång, i stället drabbades Irland värst när snön öste ned. Dublins internationella flygplats meddelade att den i praktiken skulle vara helt stängd för flygningar till minst in på kvällen.

Flygbolaget Flybe, som specialiserar sig på rutter från mindre brittiska flygplatser till övriga Europa, sade sig inte kunna genomföra några flygningar alls under dygnet.

Mer Londonsnö?

Även tågen och vägtrafiken på de brittiska motorvägarna M1, M4 och M5 fick stora problem under dagen.

Londonområdet klarade sig på torsdagen nästan utan nederbörd, men kan enligt prognoserna åter hamna under ett förlamande vitt täcke under fredagen.

Samtidigt hånas Storbritannien för sin dåliga beredskap under det snöväder som inleddes med någon decimeter över London natten till i måndags. Inte minst skandinaver i landet lämnar vassa kommentarer.

Brist på salt

"Hur kommer det sig att en nation som stred så tappert i två världskrig, led av ransoneringar i åratal och genomgick fruktansvärda översvämningar i de norra delarna i två somrar i rad, så enkelt kan duka under av det underbara vita?" frågar sig tv-kändisen Ulrika Jonsson i en kolumn i The Sun.

Londonbon Stina Backer har lite råd till de frusna britterna i en krönika i The Independent: "Som svensk med erfarenheter på detta område tog jag med mig ombyte till jobbet och planerade min pendling med militär precision. Det är där vi skiljer oss åt, skandinaver och britter - planering".

Men myndigheterna skyller på att det nuvarande vädret är onormalt, och att Storbritannien därmed inte kan ha till exempel tillräckliga mängder vägsalt redo i dylika fall. De brittiska öarna är i vanliga fall självförsörjande på vägsalt, men nu försöker vägmyndigheten The Highways Agencys entreprenörer akut importera tiotusentals ton från bland annat Spanien.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes