Utrikes

Sydkorea: Nordkorea rustar vidare

UTRIKES

Seoul. Nordkorea har tagit i bruk nya medeldistansrobotar som kan nå stora delar av Asien och har utvidgat sin försvarsmakt till 1,2 miljoner man, rapporterade Sydkorea på måndagen.

I en militär vitbok beskrev Seoulregeringen hotet från grannen i norr som "direkt och allvarligt". Senast sydsidan offentliggjorde en sådan rapport var 2006.

Den senaste rapporten är fränare formulerad. Där sägs att nordsidans nya robot kan färdas uppemot 300 mil, nog för att täcka det mesta av Asien, och bära en upp till 650 kilo tung stridsspets.

Enligt vitboken fortsätter Nordkorea att utveckla och förbättra sina konventionella vapen samtidigt som massförstörelsevapen av typ kärnvapen och robotar tas fram och den militära frontlinjen förstärks. Inget nämns om hur många medeldistansrobotar Pyongyangregimen anses ha tagit i bruk sedan 2007.

Rapporten uppger också att den nordkoreanska krigsmakten har utökats med 20 000 man till 1,19 miljoner man samtidigt som de lätt utrustade specialstyrkorna för infiltrering i Sydkorea svällt till 180 000 man - en fördubbling sedan 2006.

Shin Won-Sik, vice planeringschef på Sydkoreas försvarsdepartement sade i en kommentar att Nordkorea tycks ha analyserat krigen i Irak och Afghanistan och sedan utvecklat nya strategier som ska avhjälpa brister och ytterligare stärka de sidor där militären redan står stark. I brist på avancerade vapen kan nordsidan komma att satsa på gerillakrig i händelse av väpnad konflikt, förklarade Shin.

– Målet tycks vara att sudda ut gränsen mellan vän och fiende.

– För Nordkorea är det mycket viktigt att snabbt kunna skapa kaos bland fienderna, sade han.

I vitboken säges också att Nordkorea sannolikt har lyckats framställa ungefär 40 kilo plutonium - enligt experter tillräckligt för att tillverka minst fem kärnvapenladdningar.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes